StoryEditor

Radončić: Vjerujem kako će izbori u Mostaru biti održani

Piše D  /  02.06.2020., 01:06h

Kako je objasnio, on smatra da njegov potez ne treba dramatizirati jer je riječ o aktu koji se događa u svim demokratskim državama svijeta.

– Zahvaljujem se svima koji su prepoznali moj rad i entuzijazam i vjerujte mi – ovo nije predizborni potez. Sudjelovanje SBB-a na državnoj razini je završena priča. Što se tiče Federacije mi smo tamo u tehničkom mandatu. Što se tiče Tuzlanske i Sarajevske županije – one su za sada stabilne – rekao je Radončić.

On je još jednom ponovio tri razloga zbog kojih će danas podnijeti ostavku na poziciju ministra sigurnosti.

– Razlozi su principijelne prirode, nema tenzija ni nervoza. Zahvaljujem se SDA što je omogućila meni i SBB-u da budemo u parlamentarnoj većini i Vijeću ministara. Međutim, pojavile su se strateške razlike po pitanju problema u BiH – rekao je Radončić.

Još je jednom podvukao da se zalagao za legalnu deportaciju 9.500 ilegalnih migranata koji su veliki sigurnosti rizik. Spomenuo je da su se predsjedavajući Predsjedništva Šefik Džaferović i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković ogradili od njega, zaključivši da šef jedne države ne bi trebao stati na stranu jednog veleposlanika.

Drugi razlog je strateško neslaganje vezano za aferu “Respiratori”.

– Ne želim reći da je Novalić kriv i ne želim o tome odlučivati, svi su nevini dok se ne dokaže suprotno, ali pritisci su veliki. U ovom procesu ne vidim ništa antibošnjački. Praviti metu od tužitelja ja ne mogu gledati, a ne reagirati kazao je ministar u odlasku-prenosi Klix.

Treću stvar fokusirana je na njegovo mišljenje da je Vijeće ministara talac odnosa SDA, HDZ i SNSD i da ponekad treba “izaći iz priče za koju mislite da nije dobra”.

Na kraju je spomenuo da se nada kako će izbori u Mostaru biti održani, a što se tiče SBB-a izrazio je mogućnost kreiranje koalicije za Mostar po uzoru na Srebrenicu, piše Klix.ba.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 01:59