StoryEditor

Radončić u Zagrebu: Netko je prespavao tri godine migrantske krize, sada ćemo odlučnije raditi

Piše D  /  03.02.2020., 01:02h

Radončić je kazao da se Bosna i Hercegovina, kao jedna od najsiromašnijih zemalja Europe, susreće s iznimno teškim problemom te da su bh. službe na granici kapaciteta.

"Nama najveći broj ljudi dolazi iz Pakistana, Alžira, Maroka... Ekonomske migracije nisu humanitarno pitanje. Mi poštujemo humanitarno postupanje s tim ljudima. Ali mi imamo problem što su naši partneri iz Europske unije dali 93 posto humanitarnim organizacijama, a sedam posto sigurnosnim agencijama da se riješi kriza. Ukoliko želimo imati sigurnu EU, očekujem da i oni bolje sagledaju sve dimenzije krize", rekao je Radončić, prenosi klix.ba.

Navodi kako je identificiranje migranata vrlo teško budući da je, kako kaže, netko prespavao tri godine migrantkse krize.

"Nije primljen nijedan novi granični policajac. Zahvaljujem se Vladi Hrvatske što je pomogla BiH", kazao je Radončić.

Ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović je istaknuo kako Hrvatska i Bosna i Hercegovina, s više od tisuću kilometara granice, trebaju surađivati na dnevnoj bazi.

"To od nas očekuju građani BiH i Hrvatske. Radujem se da smo prošli kroz sva relevantna pitanja. Njihova implementacija će uslijediti vrlo brzo. Naši suradnici će uspostaviti dodatne aktivnosti. Surađivat ćemo na posebnim sastancima po određenim segmentima policijskog posla. Svi sigurnosni izazovi su transnacionalni. Ukoliko želimo biti učinkovitiji, moramo shvatiti da je naša suradnja nužnost", rekao je Božinović.

Navodi kako su se posvetili pitanjima ilegalnih migracija i kako su njihove analize podudarne.

"Čuli smo neke podatke koji su u najmanju ruku za nas zanimljivi... Posvetili smo se jednom posebnom aspektu koji se javlja uz ilegalne migracije, porast organiziranog kriminala. Policija je uhitila 1.000 krijumčara prošle godine. Riječ je o jednom od najbrže rastućih segmenata organiziranog kriminala", istakao je on.

Dodao je kako je u Hrvatskoj samo u siječnju 2020. uhićeno 95 krijumčara.

"To je jedno područje uaradnje koje moramo dodatno ojačati. Ne možemo se dovesti u situaciju da krijumčari bolje surađuju između sebe nego mi", istaknuo je ministar Božinović.

Hrvatska će ove godine održati poseban ministarski sastanak na razini članica EU, ali i ministara iz Jugoistočne Europe.

"Hrvatska neće pustiti da to pitanje padne u drugi plan. Odgovorni smo prema svim građanima. Siguran sam da ćemo polučiti rezultate koji će napraviti razliku", rekao je Božinović.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 19:34