StoryEditor
30. godišnjica osnutka

Radončić smatra kako Milanović treba odustati od postrojavanja HVO-a u Mostaru

Piše DESK  /  04.04.2022., 15:06h
Najava predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da “povodom 30. obljetnice ustrojavanja dolazi u BiH na postrojavanje HVO-a”, današnjeg 1. pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, gdje će uručiti i nekoliko odlikovanja, predstavlja nepotreban udar na suverenitet međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, stav je predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića.

Kako je priopćeno iz press-centra SBB-a, Radončić smatra kako takvi zabrinjavajući potezi, da predsjednik jedne suverene države ima namjeru postrojavati vojsku druge suverene države, s krajnje sumnjivim intencijama, pokazatelj su da Zoran Milanović ne poštuje BiH, njene institucije, a ni građane Bosne i Hercegovine.  

“Njegovi populistički potezi mogu imati štetne posljedice po odnose Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine i suprotni su standardima u međudržavnim i diplomatskim odnosima.  Dolaskom na postrojavanje HVO-a u u Mostaru, za koji je Međunarodni sud pravde u Hagu utvrdio da je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH od nehrvata, Milanović definitivno gura prst u oko Bošnjacima, kao najbrojnijem narodu, ali i najvećoj žrtvi genocida i ratnih zvjerstava višestruke agresije na BiH. Stoga Milanović treba preispitati svoju odluku i odustati od dolaska u našu zemlju, jer će time dodatno doprinijeti pogoršanju ionako delikatnih bošnjačko-hrvatskih odnosa”, stav je predsjednika SBB-a. 

Inače, predsjednik Milanović dolazi na obilježavanje 30. godišnjice osnivanja HVO-a, vojske koja je zaustavila srpsku agresiju na BiH te spasila hrvatski narod od istrebljenja tijekom bošnjačke agresije na Hrvate poglavito u središnjoj Bosni i sjevernoj Hercegovini. 

Predsjednik Milanović je jasno prepoznao važnost uloge HVO-a u okončavanju rata u BiH. 

“HVO je spasio BiH, Alija Izetbegović je dobio najviše veleredove iz ruku Franje Tuđmana. Neka ga njegov sin vrati ako je Hrvatska zločinac koji ide dijeliti BiH. Hrvatska je bila u misiji spašavanja i sebe i BiH i povukla se odmah. I to se više nikada neće dogoditi. Nikakvo bombardiranje NATO-a nije slomilo Ratka Mladića već dolazak hrvatskog oklopa i nekoliko stotina profesionalaca pred Banjaluku. Tek onda se mogla postorjiti Armija BiH. To su gole činjenice. I tada uz američku ne toliku pomoć, povukli se. Možda je to bolje. To je cijena koju je Hrvatska platila da bi SDA bila na vlasti”, poručio je Milanović. 

Dnevnik.ba  

06. svibanj 2024 13:20