StoryEditor

Radončić: Nema potrebe polemizirati s IOM-om

Piše D  /  28.01.2020., 11:01h

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine je, povodom priopćenja Međunarodne organizacije za migracije (IOM), naglasio da nema potrebe polemizirati s IOM-om.

- Nakon priopćenja IOM-a da trebam dati ispravku krivih navoda kako navodno nije bila donijeta odluka o prestanku financiranja dijela troškova za potrebe Granične policije BiH, smatram razložnim istaknuti dvije važne činjenice.

Prvo, vrlo smo zahvalni na njihovoj dosadašnjoj pomoći i, naravno, zbog eskalacije migrantske i humanitarne krize, želimo vjerovati da će ona biti veća i adekvatnija. Jer, siromašna BiH ne može sama nositi teret enormnog broja ljudi koji žele da završe na destinacijama izvan naše zemlje.

Drugo, umjesto polemike o tome da li je financiranje bilo obustavljeno nudim na uvid službeni akt koji je Ministarstvo sigurnosti BiH dobilo od Granične policije naše zemlje - zaključio je Radončić, priopćeno je iz tog ministarstva, prenosi Fena.

U aktu koji je zaprimilo Ministarstvo sigurnosti BiH iz Granične policije BiH, a koje potpisuje Zoran Galić, direktor Granične policije, navodi se da je Granična policija obaviještena od IOM-a da je "prema trenutnoj dinamici, financiranje troškova smještaja i ishrane policijskih službenika koji pružaju ispomoć GPBiH u nadzoru državne granice, od ove organizacije moguće do 24. siječnja 2020. godine".

- Dana 14. siječnja 2020. godine od strane IOM-a upoznati smo da su isti u mogućnosti snositi ovu vrstu troškova do 31. prosinca 2020. godine. Također, od istih smo obaviješteni da mjesečni troškovi za sedamdeset i dva policijska službenika, koliko se trenutno nalazi na ispomoći, a koriste usluge smještaja i ishrane iznosi 67.577,40 KM bez PDV-a - navedeno je u dopisu Granične policije BiH.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 12:11