StoryEditor

Radončić: "Ne smijemo dozvoliti da se neko prema BiH ponaša kao prema cigaretama"

Piše D  /  23.12.2019., 11:12h

Član Komisije Saša Magazinović je rekao kako ima velika očekivanja od Radončića s obzirom na to da je već obnašao tu funkciju, prenosi Klix.

"Moramo pojačati suradnju sa zemljama EU, SAD, Velikom Britanijom i regije. Za dvije godine sam kao ministar potpisao 21 ugovor o readmisiji. Tražit ću depolitizaciju ministarstva sigurnosti, ali i samokontrolu. Ministar sigurnosti ne smije komentirati izjave šefova susjednih zemalja, vjerskih lidera ili sastanke parlamentarnih stranaka", rekao je Radončić.

On je kazao da BiH ima veliki izazov u vezi s povratkom osoba sa sirijskog ratišta.

"Agencije su ih dočekale, ali slijedi težak posao deradikalizacije koji ne smije pasti samo na ovo Ministarstvo. Mora se povećati budžet Ministarstva sigurnosti. Nadam se da ćemo imati kapacitet i da ćemo dobiti podršku parlamentarnih stranaka. Svi imamo empatiju prema migrantima ali naši građani su limitirani u kretanju u svojim gradovima. Vodit ćemo računa o ljudskim pravima, ali moramo zaštiti interese BiH i njenih građana. Migrantska kriza je globalni proces i u njeno rješavanje se svi trebaju uključiti. Ne smijemo dozvoliti da se neko prema BiH ponaša kao cigaretama. Uzmu dobre ljude, a nama ostavljaju ljude bez identiteta i s upitnim sigurnosnim aspektom. Moramo zaštiti granicu, tražit ćemo veći budžet za Graničnu policiju. Niko nema pravo da nam drži lekcije o nehumanosti. Problem migranata ne može biti samo bošnjački problem", rekao je Radončić.

Branislav Borenović je rekao kako je Radončić jedan do rijetkih lidera stranke koji ima dobre odnose s liderima drugih stranaka te da to može iskoristiti. Pitao ga je što će uraditi po pitanju granice sa Srbijom ,odnosnom lakim ulaskom migranata, te s Hrvatskom gdje je "kineski zid" za migrante. Pitao ga je i hoće li biti formirana jedinica za zaštitu i spašavanje na državnom nivou i kako će izgledati.

Radončić je rekao da odnos prema granici treba biti isti, da se što prije nađu s ministrima susjednih zemalja, da se naši građani ne mogu zadržavati na jednoj granici više od pola sata. Kazao je kako zna da će Hrvatska zbog Schengen zone biti rigorozna i da se mora dogovoriti rješenje. Istaknuo je kako se migranti trebaju vratiti u matične zemlje, te da se trebaju obnoviti odnosi s Crnom Gorom.

"Baze podataka sigurnosnih agencija sa svih nivoa koja je nekada bila je prestala radom, treba otići na noge svima i vidjeti kako da to vratimo", rekao je.
Jasmin Emrić je pitao kako će unaprijediti sistem koordinacije i smatra li da li nije bilo dovoljno političke volje da se riješi kroza, te što će biti s novim valom migranata u Turskoj.

Radončić je rekao da se prvo BiH mora boriti na granici. Istaknuo je kako postoji velika opasnost da dobijemo cunami ako Turska pusti tisuće migranata.

"Možda će mi neko zamjeriti, ali granicu BiH moramo braniti svim, policijom, vojskom i ostalim. Migrante moramo skloniti u humanije izolirane uvjete s ulica i da se ne prelomi samo na jednom kantonu. Mi ne smijemo biti protočni bojler koji će patiti", rekao je Radončić, piše Klix.ba.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 06:19