Article_Top_970x250

Radončić: Nadam se da će razum nadvladati ultimatume

pregovori o uspostavi vlasti

Radončić: Nadam se da će razum nadvladati ultimatume

svibnja 23, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić izjavio je da vlast na razini BiH mora biti formirana što prije u skladu s izbornim rezultatima.

"Imali smo ranije situaciju da smo čekali 19 mjeseci na formiranje vlasti na razini BiH. Ovog puta se to ne bi smjelo dogoditi jer nam okolnosti ne idu na ruku, ekonomska situacija je loša, a naši međunacionalni i međuentitetski odnosi su gori nego tada", rekao je Radončić.

Prema njegovim riječima, stvari su zapele na dva pitanja - Akcijskom planu za članstvo u NATO-u i Izbornom zakonu.

"Sve druge stvari trebaju rješavati vlade entiteta i Vijeće ministara, a ne da sav teret vršenja vlasti bude na razini lidera partija i zato nam treba vlast. Nadam se da ćemo imati fleksibilniji odnos hrvatskih političara. Ako netko bude uporan u tome da prvo bude riješeno pitanje Izbornog zakona ili način izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH, mi ćemo imati mostarizaciju federalne vlade i kompletne BiH", rekao je Radončić.

Na pitanje kada bi mogla biti formirana vlast, Radončić je kazao da je u ovom trenutku veoma teško davati bilo kakvu vrstu tvrdih prognoza.

"Bošnjaci inztistiraju da se riješi pitanje MAP-a pa tek onda pitanje mandatara, a HDZ BiH inzistira da se prvo riješi Izborni zakon koji će zaustaviti majorizaciju Hrvata pa da se nakon toga formira entitetska vlada u FBiH. U toj igri ultimatuma očekujem da će prevladati razum i da ćemo doći do kompromisa, te da će biti formirana nova vlast u skladu s izbornim rezultatima", naglasio je Radončić.

Komentirajući zalaganje predsjednika DF-a Željka Komšića da prvo bude formirana federalna vlast, pa zatim i na razini BiH, Radončić je rekao da je Komšić predsjednik stranke koja zahvaljujući pozivu SDA sudjeluje u vlasti.

"Ne smatram da on može i treba biti glavni čovjek koji će nekoga uvjetovati. Imamo više vrsta ultimatuma i moja procjena je da je mudrost da idemo korak po korak ili da to bude sve odjednom, ali da to sve bude dogovoreno između trojice legitimnih izbornih pobjednika, a to su predsjednici SDA, HDZ BiH i SNSD. Te tri stranke su kralježnice unutar svojih nacionalnih korpusa. Komšić i ja bi trebali to uvažavati, a ne dodavati naše uvjete", poručio je Radončić.

Govoreći o sporazumu koji je SBB potpisao s SDA i DF i očekivanjima da njegova stranka bude glas razuma, Radončić je rekao da očekuje da su glas razuma na političkoj sceni i Bakir Izetbegović, Željko Komšić, Dragan Čović i svi akteri koji iza sebe imaju stranačku ili institucionalnu moć koju su dobili na izborima.

"Očekujem da će glas razuma biti kompletna zakonodavna i izvršna vlast ukoliko želimo da ova zemlja krene boljim putem, zapošljavanjem i razvojem i da zaustavimo rijeku mladosti koja odlazi i ljude koji imaju poslove, a napuštaju BiH kao neperspektivnu, te ukoliko želimo harmonizirati odnose prvo unutar Bošnjaka, pa između Bošnjaka, Srba i Hrvata, pa BiH i entiteta, pa s regijom", kaže Radončić.

Predsjednik SBB-a je ocijenio da je greška svih političara što, kada je riječ o točkama suradnje, prvo sa svojim idejama izlaze u javnost.

Dnevnik.ba