Article_Top_970x250

Radončić: Formiranje vlasti na nivou FBiH će ići dosta teže

lider sbb-a

Radončić: Formiranje vlasti na nivou FBiH će ići dosta teže

svibnja 17, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

On smatra da ako bi se završila priča oko MAP-a, mogao bi se imenovati mandatar i formirati Vijeće ministara. S druge strane, formiranje vlasti na nivou FBiH će ići dosta teže.

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a za N1 je pojasnio razloge zašto je njegova stranka odlučila ući u vlast na federalnom i državnom nivou. On je istaknuo da SBB u vlast ulazi kao jedna vrsta amortizera, te da neće dozvoliti da se dogode minule tri godine i da se neće trošiti vrijeme za napredak ka EU integracijama, izgradnji, zapošljavanju i sprečavanju odlaska mladih iz BiH.

- Javnost je saznala za tekst, to su načelne koalicione stvari, da ova zemlja krene napokon naprijed, bržim putem ka EU integracijama, izgradnji, zapošljavanju. To je programski akt koji može biti dobra ideja vodilja za mnoge segmente društva. To je priča koju ova vlast treba da provede. Mi smo, kada je DF napustila vladajuću koaliciju 2015. godine, SBB je ušao kao vatrogasac u vlast. To je tako. Prošle četiri godine su pojeli skakavci. Mi smo postali zemlja problem, nakon Kosova se o BiH govori kao problematičnoj državi. Nismo se odmakli od svađa. U životu je teško nadoknaditi vrijeme - poručio je Radončić.

 

Alternative nema

Prema njegovom mišljenju alternative nema.

- SBB ulazi kao jedna vrsta amortizera, odnosi između HDZ i SDA nisu dobri, između SNSD-a i bošnjačkih stranaka nisu dobri. Kada se dvojica tuku najviše batina dobija onaj koji razdvaja, mi smo se tukli sa svima. Nema pardona u kampanjama - kazao je Radončić za N1.

On smatra da ako bi se završila priča oko MAP-a, mogao bi se imenovati mandatar i formirati Vijeće ministara. S druge strane, formiranje vlasti na nivou FBiH će ići dosta teže.

- U FBiH prijatelji iz hrvatskog korpusa imaju svoje uvjete, Izborni zakon, pesimista sam da se može uraditi to brzo. Ali mogu ekipe eksperata raditi na rješenju. Presudu Sejdić-Finci ne možemo provesti desetljeće. Ne treba očekivati spektakularna rješenja preko noći. Razgovorima treba pristupiti bez tenzija. Epilog Vlade FBiH da ne čeka, nego da je uradimo čim prije - izjavio je u Danu uživo na N1.

- Zašto sam ušao u cijelu priču. Želim vjerovati da se neće ponoviti minule tri godine, da ljudi u vlasti neće trošiti vrijeme da eliminiraju protivnike, montiraju procese, nego da će biti prioritetnije stvari, autoceste, zapošljavanja, olakšice gospodarstvu. Ja sam bio žrtva, nadam se da sebe i SBB mogu dovesti u poziciju aktivnog igrača. Ako ne bude išlo - reći ćemo momci, stvari se ponavljaju. Nije ovo ultimatum, nego je to jedan razgovor. SBB neće biti ničija nova žrtva zbog nedostatka rezultata - kazao je za N1 predsjednik SBB-a.

- Jedan od razloga što ulazimo je da učinimo jedinstven bošnjački faktor i da odgovorimo na sve vrste provokacija i disolucija, da nađemo bošnjački mir, međuentitetski mir. regionalni mir - kazao je Radončić.

Dnevnik.ba