StoryEditor
predsjednik sbb-a

Radončić: "Erdogan ne smije naš narod i vjeru okretati protiv Zapada!"

Piše desk  /  07.09.2022., 20:54h

Savez za bolju budućnost BiH večeras je u Vogošći održao predizborni skup na kojem se obratio i predsjednik Fahrudin Radončić.

Pred velikim brojem građana, članova i simpatizera Saveza za bolju budućnost predsjednik Radončić komentirao je i političke poruke koje je za vrijeme posjeta BiH jučer u Sarajevu uputio predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan.

- Pokušavamo da razumijemo da predsjednik Turske ima svog favorita za člana Predsjedništva BiH i poštujemo njegove duboke i važne lične veze s rahmetli Alijom i sada Bakirom Izetbegovićem. Može se, čak, prijeći i preko toga da je to direktno miješanje u predizbornu kampanju i unutrašnje odnose u BiH. Nažalost, ne radi to samo predsjednik Turske nego i više drugih šefova država u okruženju i šire. 

Međutim, veliki je problem što predsjednik Erdogan Bošnjake direktno gura u antizapadno ponašanje. To potvrđuje njegova rečenica izrečena tijekom posjeta Sarajevu: "Poštovana braćo, Zapad postoji da bi podijelio i iscijepao muslimane. Želi ih podijeliti, iscijepati, a potom i progutati. Upravo vi ste i vi ćete biti najveća prepreka tome. Zato im ne trebamo dati tu priliku." Budimo pošteni i činjenični. Samo zahvaljujući zapadnim zemljama, SAD, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj i drugim državama EU i NATO-a, zaustavljena je agresija na Bosnu i Hercegovinu - poručio je Radončić i dodao:

- Da ne govorimo o tome koliko stotina milijardi novaca svojih poreznih obveznika i investitora su zapadne zemlje uložile te i dalje ulažu u našu zemlju. Danas se, uostalom, Erdogan pohvalio da Turska zapošljava 10.000 ljudi u Srbiji. Podaci u BiH su u tom pogledu veoma skromni i nisu adekvatni političkom utjecaju Turske u našoj zemlji. Posebno je pitanje kako to da Erdogan nije kao glavnu opasnost po Bosnu i Hercegovinu, Bošnjake i muslimane potencirao, primjera radi, separatističku politiku Milorada Dodika, nego zapadne zemlje. Može Erdogan favorizirati svoje prijatelje na izborima u Bosni i Hercegovini, ali ne smije cijeli naš narod i vjeru okretati protiv Zapada – rekao je Radončić okupljenim građanima.

Predsjednik Savez za bolju budućnost BiH upozorio je da bi to bio ruski i anticivilizacijski vlak u kojem Bošnjaci i Bosna i Hercegovina ne smiju biti.

- Riječ predsjednika Erdoana među Bošnjacima ima veliku težinu. Ali, baš zbog toga, to podrazumijeva i njegovu maksimalnu državničku i bratsku odgovornost prema onome gdje gura Bošnjake i kakve bi posljedice mogle nastati ako bi ga oni zaista i poslušali. A siguran sam da neće! Ne zaboravimo, najviše našeg izbjeglog naroda se nalazi, radi i živi u zapadnim zemljama. Zato - ako hoće iskreno da pomogne - neka Erdogan napokon poveća turske investicije u BiH. Mi trebamo poštovati veliku Tursku i želimo je kao strateškog partnera. Ali svoju budućnost i budućnost naše djece trebamo vezati za zapadne zemlje i zapadnu civilizaciju, čuvajući svoj državni suverenitet multinacionalne države i neometano jačati svoj nacionalni i vjerski identitet – naglasio je Radončić.

Predsjednik je poručio da nitko nikada nije dobio bitku protiv cijelog Zapada, pa zašto bi je i za koga to vodili, globalno posmatrajući, malobrojni Bošnjaci?

- Naša budućnost najviše ovisi od nas samih i naše mudrosti, ali i od zaštite koju nam pružaju zapadne zemlje. Zato je normalno da zamolimo uvaženog predsjednika Turske da ne dezavuira naše ljude i gura ih u unaprijed izgubljene, anahrone i zaista nepotrebne bitke i strateški pogrešan izbor međunarodnih partnera. Uostalom, ni najbogatije i najbrojnije islamske države, kao što su Saudijska Arabija, UAE, Pakistan i mnoge druge, u Zapadu ne vide nekakve smrtne neprijatelje, već strateškog partnera u ekonomiji, razvoju i mirnijoj planeti Zemlji - poručio je Radončić.

Na kraju, Radončić je istakao da će bošnjački politički faktor izabrati prozapadnu politiku i svoj euroatlantski put, umjesto da budu neoosmanski kolonijalni privjesak.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 23:04