StoryEditor
IZBORI U HRVATSKOJ

Radnička fronta Katarine Peović ne ulazi u sabor

Piše Desk  /  17.04.2024., 21:43h

Nakon 30 posto obrađenih glasačkih listića HDZ ima 65 mandata, SDP 42, DP 13, Most 9, IDS 4, Možemo! 6, Fokus 2, Posavec 2.

Prema prvim službenim rezultatima izborima Radnička fronta ne ulazi u sabor.

Prema privremenim rezultatima nakon gotovo 40 posto obrađenih glasova, koji će se mijenjati tijekom noći, Radnička fronta nije dobila najmanje pet posto glasova birača. 

Nakon 30 posto obrađenih glasačkih listića HDZ ima 65 mandata, SDP 42, DP 13, Most 9, IDS 4, Možemo! 6, Fokus 2, Posavec 2.

Ovi rezultati će se u idućim satima mijenjati i mogu se u velikoj mjeri promijeniti s obzirom na mali broj prebrojanih glasova, a prvi preliminarni rezultati DIP-a se očekuju 22 sata.

U Hrvatski sabor bira se ukupno 151 zastupnik i to 140 zastupnika u Hrvatski sabor, ne računajući zastupnike nacionalnih manjina i zastupnike koje biraju hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Bira se tako da se područje Hrvatske podijeli na deset izbornih jedinica (od I. do X.) te se u svakoj izbornoj jedinici bira 14 zastupnika u Hrvatski sabor. Tri zastupnika u Hrvatski sabor biraju birački koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj na temelju lista u posebnoj XI. izbornoj jedinici. Osam zastupnika u Sabor biraju pripadnici nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj u posebnoj XII. izbornoj jedinici koju čini područje Republike Hrvatske.

Za sastavljanje Vlade potrebno je imati većinu, točnije 76 potpisa, a prva konstituirajuća sjednica Sabora treba biti zakazana 20 dana nakon izbora.

Dnevnik.ba 

29. travanj 2024 13:07