StoryEditor
Kragujevac

Radnici Fiata u Srbiji zatvorili sve ulaze u tvornicu: Oko 1.500 zaposlenih proglašeno viškom

Piše fena  /  02.06.2022., 10:09h

Nekoliko stotina radnika okupilo se u četvrtak ujutro ispred ulaza Fijatove fabrike automobila u Kragujevcu, u znak prosvjeda što je kompanija nastavila pozivati ih na izjašnjavanje o socijalnom programu, iako je nakon razgovora predstavnika zaposlenih s premijerkom Srbije Anom Brnabić najavljeno da će taj proces biti zamrznut 20 dana.

Naime, u Fiat Kreisler automobili fabrici u Kragujevcu 1.541 od 2.016 zaposlenih je proglašeno viškom i ponuđen im je odlazak u inozemstvo na dvije godine ili isplata otpremnina.

Isti uvjeti ponuđeni su i zaposlenima u fabrici Fiat plastik gdje je 90 posto zaposlenih proglašeno viškom.

Predsjednik sindikata "Nezavisnost" u Fiatovoj tvornici Igor Anđić je novinarima rekao da su se okupili ispred ulaza jer su nezadovoljni time što je kompanija "već prvog dana prekršila dogovor da zamrzne izjašnjavanje radnika o socijalnom programu dok traju pregovori".

Po njegovim riječima, radnici su ogorčeni postupkom kompanije koja je pokazala da ne poštuje državu, ali da se odustalo od blokade ulaza tvornicu, kako je ranije najavljeno, jer im je prenesena poruka iz Vlade Srbije "da ne organiziraju blokade do ponedjeljka", i da će se do tada "tražiti rješenje za ovo pitanje", prenosi Beta.

Dnevnik.ba

14. svibanj 2024 18:26