StoryEditor

RADNICI ALUMINIJA NISU DOČEKALI OBRAĆANJE DRAGANA ČOVIĆA Bocama zasuli njegov automobil

Piše D  /  11.07.2019., 05:07h

Ni nakon višesatnog čekanja nekoliko stotina radnika Aluminija d.d. Mostar koji su se danas okupili pred Središnjicom HDZ-a BiH nisu dočekali obraćanje predsjednika ove stranke i HNS-a BiH Dragana Čovića. Umjesto toga, zasuli njegov automobil bocama. K tomu, najmanje jedna osoba je uhićena a jedna žena je zadobila lakše tjelesne povrede od krhotina stakla.

Radnicima je jučer obećano da će im se Čović danas obratiti, no to se nije dogodilo.

Naime, jučer je radnicima Aluminija rečeno da će se Čović s njima naći danas u podne te su se stoga radnici okupili već u 11.30 sati pred Središnjicom HDZ-a u Mostaru. No, Čović je u to vrijeme već bio na putu za Bačeviće, južno od Mostara te se u zgradi Uprave Aluminija susreo s rukovodstvo prije dva dana ugašene kompanije. Taj sastanak nije imao nikakvoga sadržaja, jer kako smo saznali o članova Uprave, Čović se s radnicima namjeravao susresti upravo u Bačevićima a ne u Središnji HDZ-a. Uprava Aluminija ga je „obavijestila“ da su radnici pred HDZ-om, te da ako s njima ili njihovim predstavnicima želi razgovarati, onda mora ići u Mostar.

Tako je i bilo.

Dok je Čović automobilom ulazio u dvorište HDZ-a okupljeni radnici su skandirali „Dragane, lopove“. Čović je u HDZ ušao na stražnja vrata te tako izbjegao suočiti se s masom.

Potom su u zgradu ušli predstavnici radnika na sastanak koji je trajao oko dva sata. Po njihovu izlasku nastalo je komešanje.

Predstavnici sindikata su svojim kolegama iznijeli zaključke sa sastanka no to se radnicima nikako nije svidjelo. Posebno je to došlo do izražaja kad im je rečeno da se razgovori trebaju nastaviti opet u Bačevićima.

„Čović samo želi da nas skloni odavde ispred HDZ-a“ bio je komentar desetaka okupljenih radnika.

Pero Bebek, predsjednik Skupštine sindikata je nakon sastanka s Čoviće izjavio kako se opcija stečaja Aluminija više ne spominje.

„Rješavale bi se neke stvari oko kredita, nisam baš shvatio kako, uglavnom, ima nekog verbalnog napretka, kako će to ići u praksi, vidjet ćemo“, kazao je Bebek.

Romeo Biokšić, predsjednik Sindikata kazao je da su dobili obećanje da će svim radnicima Aluminija biti uplaćeni doprinosi te da će se otvoriti pregovori s bankama vezano za kreditna zaduženja radnika.

„Na sastanku u Upravi (koji je počeo oko 17.00, op.a.) bi se trebao naći modus da se ne otvara opcija stečaja, vidjet ćemo hoće li se iznaći rješenje“, naveo je Biokšić.

Na upit okupljenih novinara kako im Dragan Čović može garantirati da neće biti stečaja, Biokšić je rekao da su više puta proteklih godina imali raznih obećanja.

„Vidjet ćemo hoće li se ova obećanja koja je dao predsjednik Čović ispuniti. Pokušat će se iznaći rješenje da se ne otvara stečaj“, ispričao je Biokšić.

Kad su ove informacije prostrujale masom, došlo je jakog negodovanja. Čak je jedan od radnika u jednom trenutku i fizički nasrnuo na direktora Pandžu jer se pristaje da se razgovori nastavljaju u Bačevićima.

No, tek nakon toga nastaje prava drama. Naime, Čović je svojim automobilom krenuo napuštati dvorište HDZ-a kako bi otišao u Aluminij.

Specijalci su napravili kordon kroz prosvjednike kako bi automobil mogao proći. No, dok je prolazio iz mase je zasut bocama. Policija je nasrnula na jednu gospođu koja je bacila bocu što je dovelo do tog da je mala skupina prosvjednika napala policiju. Sve je okončano jako brzo i bez većih nereda.

Također, jedna je žena završila na hitnoj jer su joj krhotine stakla povrijedile nogu.

Čović je dakle otišao na sastanak u Aluminij, dok su prosvjednici ostali pred HDZ-om. Inače, radnici Aluminija su u međuvremenu postali nervozni jer cijeli dan čekaju obraćanje na ulici i po visokim temperaturama. Mahom pričaju o tom kako samo žele da im se kaže kako stvari točno stoje, da nisu djeca koju treba štiti od loših vijesti.

Mostarski Aluminij je zbog velikih dugovanja koji su uglavnom rezultat preskupe cijene električne energije u srijedu isključen s naponske mreže te su zaustavljeni njegovi pogoni u elektrolizi, ljevaonici i anodama. Znatan dio pogona elektrolize uništen je.

U ponedjeljak su propali razgovori između vlade FBiH i predstavnika švicarskog Glencorea, što je bio posljednji pokušaj za očuvanje kompanije. Švicarska kompanija tražila je nižu cijenu struje, što je bio uvjet da Aluminij prestane gomilati gubitke no vlada je takvu mogućnost odbila. 

Tvrtka zapošljava 900 ljudi, a uz to velik broj izvođača radova i kooperanata ovisi o njezinu radu. Polovica prometa luke Ploče prošle godine bila je povezana s mostarskim Aluminijem.

Hrvatska vlada je suvlasnik 12 posto poduzeća, a najveći pojedinačni dioničar je Vlada Federacije BiH s udjelom od 44 posto. Mali dioničari suvlasnici su preostalih 44 posto.

Ukupna dugovanja Aluminija iznose oko 400 milijuna maraka, od čega se više od polovine odnosi na potrošenu električnu energiju.

J. G. / Dnevnik.ba

20. travanj 2024 07:12