StoryEditor
iz turske u bihać

Radna dozvola za strance: Mevlut je izabrao Bihać za život i posao

Piše desk  /  23.05.2022., 13:50h

U Bihaću planira otvoriti još jedan restoran.

U ovoj godini u BiH planirano je izdavanje 1.360 radnih dozvola za strance od čega se 620 odnosi na novo zapošljavanje, a ostalo je produženje postojećih dozvola.

Odluku o kvoti zapošljavanja stranih državljana u BiH pripremilo je Ministarstvo civilnih poslova BIH, a na osnovu zahtjeva poslodavaca. U Unsko-sanskoj županiji (USŽ) u prošloj godini zaposlena su 73 stranca, uglavnom se radilo o pekarima i sportskim radnicima, prenosi Krajina.ba.

Mevlut Buyukozturk prije dvije godine došao je iz Turske u Bihać gdje je otvorio restoran s turskim specijalitetima. Iako je imao višegodišnje iskustvo kuhara u Turskoj i nekoliko europskih zemalja, namjerava ostati i proširiti posao u Bihaću. Kako kaže, zavolio je Bosnu, njen narod, običaje i kulturu pa danas u Bihaću osim stalnih gostiju ima i mnogo prijatelja.

Deset godina radio je u Turskoj, u hotelu, a 16 godina u Njemačkoj, dvije u Rusiji i najzad, kako kaže, u Bihaću gdje će otvoriti još jedan restoran. Mevlut je jedan od 73 stranca koja su u prošloj godini dobili dozvolu za rad na području USŽ. Najviše radnih dozvola izdano je državljanima Srbije, Hrvatske, Turske, Sirije i Pakistana.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 04:56