Article_Top_970x250

Radman posjetio Banja Luku: Dao potporu opstojnosti i jednakopravnosti Hrvata u BiH

Ministar vanjskih i europskih poslova RH

Radman posjetio Banja Luku: Dao potporu opstojnosti i jednakopravnosti Hrvata u BiH

ruj 28, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman susreo se u subotu u Banja Luci s biskupom Franjom Komaricom i hrvatskim potpredsjednikom Republike Srpske Josipom Jerkovićem, te posjetio niz hrvatskih institucija kojima je najavio nastavak potpore kako bi opstali i ostvarili jednakopravnost, a njihova država ostvarila europsku perspekrivu.

Tijekom posjeta Biskupskom ordinarijatu u Banjoj Luci, hrvatskog šefa diplomacije dočekao je banjolučki biskup, msgr. Franjo Komarica i predstavnici biskupije. Tom prigodom ministar je istaknuo snažnu potporu banjolučkom biskupu monsinjoru Komarici i biskupiji u njihovim nastojanjima za opstanak i ostanak Hrvata u BiH.

Pri tome je naglašeno kako su se Hrvati katolici u ovome entitetu u tri desetljeća suočavali s brojnim iskušenjima i patnjama. “Skrb o Hrvatima u BiH ustavna je obveza RH te se provodi kontinuirano u cilju ostanka i opstojnosti hrvatskoga naroda, kao jednoga od tri ravnopravna i konstitutivna naroda u BiH.

U interesu je RH i Vlade RH da Hrvati u BiH žive i ostvaruju svoja prava po Daytonskom sporazumu i Ustavu i da ostanu u svom zavičaju“, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske.

Dodao je kako će Hrvatska nastaviti skrbiti i pomagati u ostvarenju jednopravnosti sunarodnjaka u Bosni i Herceovini, te europske perspektive ove zemlje. „Obveza nam je zauzeti se za interese jednakopravnosti, a posebice BiH u cjelini kao funkcionalne države s europskom perspektivom - RH je tu njezin najvjerniji podupiratelj”, istaknuo je ministar.

Ministar Grlić Radman održao je sastanak i s dopredsjednikom Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Josipom Jerkovićem s kojima je razgovarao o položaju Hrvata u BiH.

Tijekom posjeta Banjoj Luci ministar je posjetio i znamenitu trapističku opatiju “Marija Zvijezda”, koja predstavlja katoličku i hrvatsku, ali i istaknutu europsku baštinu. Ministar Grlić Radman obišao je i Katolički školski centar „Ivan Merz“ koja je primjer uključivosti i tolerancije, te je posjetio je Socijalni centar Caritasa biskupije Banja Luka „Ivan Pavao II.“, gdje ga je monsinjor Miljenko Aničić, koji je i direktor Biskupijskog Caritasa upoznao s aktivnostima, radom i potrebama centra, prenosi Hina.

Dnevnik.ba