StoryEditor

Radišić: Otvaranje granica nužno za oporavak turizma u Hercegovini

Piše D  /  24.05.2020., 10:05h

Mjere uvedene zbog koronavirusa se polako ukidaju, ali je stanje i dalje daleko od onoga od prije nekoliko mjeseci.

Nizom mjera se pokušava pomoći gospodarstvu, ali se sve više govori o tome kako spasiti turističku sezonu. To neće biti moguće dok se ne otvore granice i strani turisti dođu u BiH. 

O ovome je za RTV Herceg-Bosne govorio načelnik Čitluka Marin Radišić.

Rekao je kako su oni donijeli nekoliko odluka kojima se gospodarstvenici oslobađaju  plaćanja nekih naknada, ali kako je potrebna i pomoć viših razina vlasti. 

- Svi naši gospodarstvenici očekuju pomoć s federalne i županijske razine. Takozvani korona zakon je prošao i drago mi je da je Vlada prepoznala značaj turizma", poručio je Radišić. 

Dodao je kako Općina Čitluk nije radila rebalans proračuna te će pratiti stanje do kraja svibnja.

Govorio je i o infrastrukturnim projektima na kojima se radi i na kojjima će se tek raditi. 

Kako kaže, započeti projekti idu, a za planirane će se vidjeti od prihoda koje će moći ostvariti u ovoj godini.

- Veliki problem za našu općinu, ali i cijelu ovu regiju, je što nema hodočasnika, jer je godišnje dolazilo preko milijun ljudi, pa možete zamisliti koja je to sve potrošnja, kaže Radišić. 

- Činjenica je kako je turistička djelatnost najviše pogođena i ona će se najkasnije i oporaviti. Sve dok nema otvorenih granica i prijevoza zrakoplovima i autobusima, teško je očekivati ovdje značajniji dolazak", naglasio je. 

- Očekujem da će otvaranjem granica i omogućavanjem prijevoza ovdje ponovno doći do porasta broja zaposlenih, rekao je načelnik Općine Čitluk. 

Video razgovora možete pogledati OVDJE

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 15:32