StoryEditor
mostar

Radionice ‘Strip dostupan svima‘ održane u Dječijem domu Mostar

Piše fena  /  25.11.2023., 16:03h

Udruga Mostrip iz Mostara održala je kroz projekt "Superjunaci zajedničke budućnosti Mostara – SuperMo“ dvije radionice pod nazivom "Strip dostupan svima“.

Navedene aktivnosti upriličene su u okviru projekta „Mostar – Prostori koji pokreću“, kojeg implementira People in need (PIN), a finansijski podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Radionice su održane u prostorijama JU "Dječiji dom Mostar“ pod vodstvom umjetnika Midhata Mide Kapetanovića.

"Predivna kreativna atomsfera u Domu je svima bila poput melema, duševnog, jednako kao i fizičkog. Djeca svih uzrasta su pokazala ogroman entuzijazam za likovno stvaralaštvo, a posebno zadovoljstvo su nam pružili najmanji članovi koji su zajedničkim radom pokazali drugarski duh i kulturu dobrodošlice koje su im usadili divni vaspitači iz Doma. Imali smo osjećaj da ni brdo papira i školskog pribora ne bi bilo dovoljno da podmiri njihov kreativni zanos, a njihova zahvalnost se ogledala u iskrenoj želji da ponove takvu vrstu radionice u skoroj budućnosti.“, rekao je Midhat Mido Kapetanović.

U narednom periodu Udruga će provesti još dvije radionice gdje će akcenat biti na inkluzivnosti u stripu.

"Izuzetno nam je drago što imamo priliku da našim sugrađanima pružimo edukaciju ovog tipa, pogotovo što smo učinili da strip bude dostupan svima. Iako je pozitivni umor prisutan, radujemo se nastavku projekta, naročito izložbi radova učesnika koja će se održati u decembru", rekao je projektni asistent Alen Mašić.

Projekt “Superjunaci zajedničke budućnosti Mostara – Super Mo” bavi se promocijom stripa kao nekomercijalne grane umjetnosti i medija kroz edukativne programe, radionice za mlade, te strip festival i druženja.

Projekt je dio aktivnosti projekta "Mostar – Prostori koji pokreću" koji za cilj ima unaprijediti sadržaje i korištenje javnih prostora u Mostaru kroz aktivno uključivanje građanki i građana i potporu inicijativama koje doprinose kvaliteti građanskog, kulturnog i gospodarskog života u Mostaru, priopćeno je iz Udruge Mostrip.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 11:06