StoryEditor
otpad u more

RADIOAKTIVNA HRANA Kina najavljuje strožu kontrolu uvoza iz Japana

Piše hina  /  07.07.2023., 14:53h

Kineska carinska uprava objavila je da će postrožiti kontrolu uvoza skupine prehrambenih proizvoda iz Japana nakon odluke Tokija o ispuštanju u more kontaminirane vode iz nuklearke u Fukushimi.

Neposredno nakon katastrofe u Fukushimi 2011. godine Kina je zabranila uvoz hrane i poljoprivrednih proizvoda iz pet japanskih prefektura. Naknadno je proširila zabranu, a trenutno ne dopušta uvoz iz 10 prefektura.

U petak carinska uprava objavila je da će „pojačati nadzor” i „rigorozno ispitati” dozvole za uvoz hrane, posebno morskih proizvoda, iz prefektura koje nisu obuhvaćene zabranom, koja, kako su naglasili, ostaje na snazi.

Neki japanski dužnosnici strahuju da bi Kina, najveći kupac japanskih plodova mora, mogla zaustaviti kupnju tih proizvoda nakon što Tokio u kolovozu počne u more ispuštati kontaminiranu vodu.

Kina se tjednima odlučno protivila tom potezu, ističući da ugrožava okoliš i zdravlje ljudi.

Prije ispuštanja Japan planira filtrirati vodu kako bi se uklonila većina radioaktivnih elemenata, uz izuzetak tricija, izotopa koji je teško izlučiti iz vode. Njegova prisutnost u vodi trebala bi biti smanjena znatno ispod razine dopuštene međunarodnim standardima.

„Legitimitet japanske odluke o ispuštanju vode još je u velikoj mjeri problematičan, kao i pouzdanost opreme za pročišćavanje i cjelovitost programa praćenja", priopćila je kineska carinska uprava.

Dodaju i da izvješće Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ne odražava u potpunosti stajališta svih stručnjaka koji su sudjelovali u procesu procjene i da nisu svi stručnjaci prihvatili prihvatili njegove zaključke.

Šef IAEA-e Rafael Grossi rekao je u petak da su jedan ili dva člana tima međunarodnih stručnjaka koji stoje iza izvješća možda izrazila zabrinutost, ali mu ih nitko nije izravno iznio.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 09:36