StoryEditor

Radikalni Bakir Izetbegović i dalje zaoštrava prema bh. Hrvatima i bh. Srbima

Piše D  /  02.08.2018., 02:08h

Na upit i Pelješkom mostu i razgovoru s Wigemarkom, Izetbegović je kazao da je taj razgovor bio pomalo neugodan i najavio nastavak borbe protiv Pelješkog mosta.

"Bez odgovora Bosne i Hercegovine sve se to nekako prelomilo, mi smo samo saznali izokola nekako da su odobrena sredstva, da se stvari kreću. Ponovno smo to pokušali zaustaviti diplomatskim putem. Mi se ne borimo protiv toga da Hrvatska spaja svoj teritorij, borimo se da naša prava ne budu poništena time, mi ćemo se nastaviti boriti protiv toga i u ovome mandatu" rekao je Izetbegović.

Isprazna propaganda

Na upit novinarke da komentira dio priopćenja HDZ-a BiH u kojemu se spominje zelena transverzala, Izetbegović je rekao se radi o nebulozama i ispraznoj propagandi.

"Neka se ne uvrijede, ali to su nebuloze. Kakva zelena transverzala, pa to je jedna isprazna propaganda. Što je to, neki muslimanski prodor u Neum?", rekao je Izetbegović i dodao da HDZ tvrdi ‘koješta‘.

Naši unuci i praunuci

" Mislim da u Neumu ne treba graditi nikakve luke. Poželjno je izbjeći i izgradnju marina i uplovljavanje velikih brodova jer je zaljev u Neumu takav da bi se teško očistio. S druge strane, na dijelu iza poluotoka Klek, naši unuci i praunuci bi se mogli odlučiti da jednoga dana nešto grade", kategoričan je bio Izetbegović i dodao da će nastaviti borbu "za to pravo".

Čović štiti interese druge države

Izetbegović tvrdi da Čović priča nebuloze i da nema govora o tome da BiH žrtvuje svoje infrastrukturne projekte, a da Bošnjaci ostvaruju ratne ciljeve.

"Kakav rat, kakva transverzala, kakvi ratni ciljevi. To su gluposti. Morate pitati gospodina Čovića što je pod time mislio. Postoje ljudi koji su rođeni u BiH, plaćeni od BiH, dali zakletvu za BiH, a štite interese druge države", rekao je Izetbegović.

 ‘Imamo problem s Hrvatskom i Srbijom‘

"Ova institucija je donijela preko tisuću odluka o ovom mandatu. Međutim, kad su u pitanju interesi Hrvatske i Srbije - mi imamo problem", rekao je Izetbegović pa podsjetio na nedavno održani trilateralni sastanak u Mostaru: "Da mene nije bilo, oni su mogli sva pitanja Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine riješiti na račun Bosne i Hercegovine", rekao je.

 Izborni zakon

Izazvana je kriza s presudom o apelaciji gospodina Ljubića i mi na nju moramo imati odgovor. Došao je trenutak kada su Wigemark i Cormack ponudili rješenje, a blokirao je HDZ, oni godinama dižu ljestvicu i sve blokiraju. Mi smo ponudili jedno minimalističko rješenje i pokušat ćemo ga dobiti do formiranja vlasti", rekao je Izetbegović.

Odnos s Dodikom nikakav

"Odnos mene i Dodika je nikakav", rekao je Izetbegović komentirajući Dodikove izjave u emisiji ‘Ćirililca‘ i dodao da je to necivilizacijska izjava koja podriva temelj BiH.

"On se nada da će se nastaviti ovaj trend u Europi, ovo što zagovaraju desničari i islamofobi, nada se raspadu EU", rekao je Izetbegović.

O trećem entitetu

"To je kost bačena među Hrvate i Bošnjake. Taj entitet nitko ne bi znao ni nacrtati, Dodik priča o trećem entitetu, a što bi to on dao Hrvatima od Republike Srpske", pitao se Izetbegović pa zaključio: "Nema ništa od trećeg entiteta.".

Ostatak emisije pogledajte u videozapisu.

I. Crnjac / Dnevnik.ba

16. travanj 2024 16:38