StoryEditor
rezime

Radikal Bajrović napao Europsku uniju: Pomažu Čoviću i Dodiku, trebamo u NATO; Inzko je pozitivac a Schmidt neozbiljan

Piše desk  /  01.01.2022., 08:19h
Gost posljednjeg ovogodišnjeg izdanja Rezime na FTV-u bio je bošnjački radikal Reuf Bajrović. Govorio je općenito protiv Europske unije, dakako i protiv svih koji ne dijele stavove s Bošnjacima

"U jednom periodu svog života imao privilegiju ili nesreću biti na sastancima iza zatvorenih vrata s ljudima iz EU. I ja sam vidio još prije desetak godina da Miloradu Dodiku daju neku vrstu poklona da bi on odustao od tada najavljenog referenduma o neovisnosti RS-a. Vidio sam da dužnosnici EU nemaju dobre namjere prema nama koji volimo BiH. 2011. su mu dali kontrolu nad pravosuđem BiH. Nakon toga su dali niz ustupaka koji su bili jako protiv interesa BiH. Ključni ustupak koji je u stvari dodatni poklon Dodiku je bio Zakon o prebivalištu koji je 2014. donesen na direktni nagovor i pritisak EU, a za koji smatram da je u direktnoj suprotnosti s Aneksom 7. Eu je agresivno zagovarala Mehanizam koordinacije koji je usvojen u mandatu Denisa Zvizdića koji de facto daje kantonima, entitetima veto na vanjsku politiku BiH jer vanjska politika BiH je isključiva nadležnost države BiH prema Daytonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH.  I onda sada imamo mogućnost da jedan kanton može blokirati donošenje odluke u smislu europskih integracija."

Bajrović kaže da je Valentin Inzko svoju funkciju obavljao časno i pod teškim okolnostima.

"Iako je mogao puno ranije reagirati, on je na kraju pokazao da je ono što je u njegovoj moći on pokušao. Inzko je, po meni, pozitivna osoba u povijesti BiH. Teza da je njegov zakon o negiranju genocida uzrok sadašnje krize je potpuna laž. Ono što danas vidimo jest da EU i dalje stoji na jednoj poziciji neutralnosti javno, a tajno radi sve da pomogne Dodiku i Čoviću. Milanović, Orban, Janša, Eichhorst direktno podržavaju Dodika, to nije nikakva tajna."

Kaže da je alternativa EU da se pokuša ući u NATO pakt.

"Da stvaramo jake odnose s SAD-om, Velikom Britanijom. U njihove dobre namjere vjerujem. I njemački Zeleni su neosporno nastrojeni normalno. Ne gledaju na nas iz perspektive srednjeg vijeka. I a njima trebamo praviti savezništva. Od EU odavno nema ništa, oni za nas nikada nisu bili iskrena opcija."

Kaže da je Njemačka s Merkel tražila način da Njemačkoj što više ide niz dlaku.

"Promjena visokog predstavnika je bila potpuno nepotrebna. Ja nikada nisam čuo Valentina Inzka da kaže da je on želio otići. Napravio se jedan cirkus od toga, vrlo svjesno, da dođe čovjek koji se ponašao kao da je došao na neki safari. On uopće svoj posao ne shvaća ozbiljno, ne želi ništa uraditi da sankcionira ljude koji krše Dayton, a što mu je obveza. Mislim da je bio plan da se oslabi pozicija visokog predstavnika, da se sama ta institucija što je moguće više uruši. I nažalost, na dobrom su putu da u tome uspiju."

Kaže da je dobra vijest da ekonomija u BiH raste te da bi moglo biti značajno bolje nego što je sada.

"Vladavina prava je ključni problem u BiH."

Dnevnik.ba

05. svibanj 2024 10:20