StoryEditor

RADI MIRA U KOALICIJI Antifašizam u Kantonu Sarajevo stavljen na čekanje

Piše D  /  21.02.2019., 05:02h

Stranke koje sada čine vlast u Kantonu Sarajevo prije nekoliko godina žestoko su kritizirale SDA zbog davanja imena Osnovnoj školi "Mustafa Busuladžić". Sada kada je šestorka vlast, a ne opozicija, promjena spornog imena škole jedna je od tema o kojima bar još uvijek nema konkretnog dogovora između blokova stranaka.

Socijaldemokratska partija (SDP), Demokratska fronta (DF) i Naša stranka (NS) koje zajedno s Narodom i pravdom (NiP), Savezom za bolju budućnost (SBB) i Nezavisnom bosanskohercegovačkom listom (NBL) čine vlast u Kantonu Sarajevo, još od listopada 2016. godine institiraju na tome da se promijeni naziv Osnovne škole "Mustafa Busuladžić".

U više navrata zastupnici SDP-a, DF-a i Naše stranke iznosili su žestoke kritike na račun SDA i SBB-a, odnosno stranaka koje su u Skupštini Kantona Sarajevo izglasale promjenu imena škole. SDP se u veljači 2018. godine obratio javnosti iznoseći stav kako nijedna obrazovna institucija u bilo kojoj državi ne bi smjela nositi ime po osobi koja je izrekla mrziteljske stavove i gajila rasističke i diskriminatorske ideale.

 

Neće još doći na red

Šef Kluba zastupnika DF-a u Skupštini Kantona Sarajevo Sead Milavica kazao je za Klix.ba kako se promjena imena Osnovne škole "Mustafa Busuladžić" zasigurno neće naći na dnevnom redu u naredna tri-četiri mjeseca.

"Koliko mi je poznato, to stoji kako jedan od principa Bh. bloka, a koji su usaglašeni sa šestorkom. Međutim, to sigurno neće doći na red u naredna tri ili četiri mjeseca, a možda i pola godine. Puno životnih stvari prvo treba riješiti. Mislim da će inicijativa ponovo biti pokrenuta. Ni mi, a ni SDP i Naša stranka nismo odustali od toga", rekao je Milavica.

Milavicu smo pitali i da li je Bh. blok u koordinaciji s predsjedavajućim Skupštine Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem u vezi s ovom temom s obzirom na to da se Konaković nikada nije založio za promjenu naziva škole.

"Iskren ću biti, mi nemamo tu komunikaciju. Tek slijede razgovori o tome. Ostalo je da to bude stvar dogovora šestorke kako mi ne bismo zaoštravali odnose u koaliciji. Tako da smo to ostavili za naredna tri ili četiri mjeseca. Još uvijek nismo sjeli s Konakovićem i ne znam koji je stav Naroda i pravde o tome", zaključio je Milavica.

 

Kojović pokrenuo inicijativu

Predsjednik Naše stranke i bivši zastupnik u Skupštini KS Predrag Kojović u prošlom mandatu pokrenuo je inicijativu da se stavi van snage odluka o davanju imena Osnovnoj školi "Mustafa Busuladžić". Uprkos tome što je odluka usvojena ona nikada nije provedena jer nije donesena u skladu s predviđenim procedurama.

U ožujku 2018. godine vlasti su tvrdile kako inicijativa za stavljanje van snage nije podnesena od ovlaštenog predlagača, a koji mogu biti Komisija za obilježavanje, utvrđivanje i njegovanje povijesnih događaja i osoba, općina, mjesna zajednica, kulturne ili javne institucije i slično i to putem gradskog organa uprave, a ne zastupnika i klubova.

U Skupštini Kantona Sarajevo imenovan je novi saziv Komisije za obilježavanje, čuvanje i njegovanje povijesnih događaja i osoba na čijem čelu se nalazi zastupnik Damir Nikšić (SDP). Pored Nikšića, članovi komisije su Admela Hodžić (SDA), Elmedin Konaković (NiP) i Hamed Aljović (SDA), a vanjski članovi Sanin Čepalo (SDP), Ismet Hadžić (SDA) i Jasmina Mršo (Naša stranka).

Podsjećamo, Veleposlanstvo Izraela sa sjedištem u Tirani uputila je Ministarstvu vanjskih poslova BiH 20. rujna 2017. godine prosvjednu notu zbog odluke Skupštine Kantona Sarajevo i Općinskog suda u Sarajevu da se Osnovna škola "Dobroševići" preimenuje u "Mustafa Busuladžić".

Izraelsko leposlanstvo direktno se obratila središnjoj vlasti, odnosno Vijeću ministara BiH, od kojeg traži da obrati posebnu pažnju na odluku Vlade Kantona Sarajevo o imenovanju jedne od njenih škola po "kontroverznoj i antisemitskoj ličnosti" Mustafi Busuladžiću.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH proslijedilo je 2017. godine prosvjednu notu Izraela u Ured premijera FBiH Fadila Novalića i premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 23:17