Article_Top_970x250

Radanoviću smeta zastava HBŽ-a: Postavljanje zastave sa šahovnicom je čista provokacija

traži izmjenu

Radanoviću smeta zastava HBŽ-a: Postavljanje zastave sa šahovnicom je čista provokacija

velj 04, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Predsjednik Odbora za zaštitu Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović smatra da postavljanje zastave HBŽ sa šahovnicom, "pod kojom su počinjeni zločini nad Srbima u Drvaru, Grahovu, Glamoču i Livnu", predstavlja čistu provokaciju.

"Postavljanje neustavne zastave nakon 15 godina na Policijsku stanicu u Drvaru je čista provokacija, 95 posto stanovništva u Drvaru čine Srbi i oni tu zastavu smatraju neprijateljskom. Pod tom zastavom su od 1941. do 1945. godine počinjeni zločini nad Srbima u Drvaru, Grahovu, Glamoču i Livnu", rekao je Radanović.

On je naveo da je dva puta utvrđeno da je zastava HBŽ-a neustavna, kao i grb, te je u obrazloženju presude Ustavnog suda FBiH navedeno da takva zastava izražava nacionalna osjećanja samo jednog naroda, u ovom slučaju hrvatskog.

Prema njegovim riječima, u presudi je navedeno da, ako HBŽ usvoji tu izmjenu o promjeni simbola, moraju biti zastupljeni i simboli srpskog i bošnjačkog naroda.

On podsjeća da je presudom Ustavnog suda FBiH ukinuto i korištenje naziva "županija".

Radanović je pozvao aktualne predstavnike srpskog naroda koji su zastupljeni u organima HBŽ-a da odgovore otkud neustavna zastava u Drvaru nakon 15 godina.

"Tko su tri novoizabrana srpska ministra u Vladi Livanjskog kantona u čijem mandatu je postavljena neustavna zastava na zgradi Policijske stanice u Drvaru, gdje su Srbi većinski policajci?", pita Radanović.

On je naveo da se u pitanje dovodi i da li su u novoj Vladi HBŽ ​legalni i legitimni predstavnici srpskog naroda

"Nedavno formiranje Vlade u Livanjskom kantonu napravljeno je s ljudima koji nose hipoteku ustaške politike", tvrdi Radanović

Na zgradu Policijske uprave u Drvaru postavljena je zastava HBŽ-a.

Dnevnik.ba