StoryEditor
izmjene izbornog zakona

Radanović: Bošnjaci žele državu bez Srba i Hrvata, na prvu eventualnu odluku visokog predstavnika koja nije 100 posto u njihovu korist odmah su se mobilizirali

Piše desk  /  26.07.2022., 08:19h

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović ocijenio je da je koncept izmjena Izbornog zakona BiH Christiana Schmidta i način raspodjele mandata u Domu naroda Federacije BiH (FBiH) usmjeren na to da bošnjačke stranke uzmu srpske mandate.

Radanović je u izjavi Srni rekao da to osmišljeno tako što su na liste SDA, SDP-a, DF-a, SBB-a, SDBiH-a, NS-a na visoka mjesta stavljene osobe koje su se samo izjasnile kao Srbi, a čiji je identitet upitan.

"Ako je izabran s liste SDA, nositelj visokih ratnih odlikovanja muslimanske Armije BiH, borio se u ratu protiv Srba u BiH, znao za zločine muslimana nad Srbima, onda taj izjašnjeni Srbin ima zakonski legalitet da bude izabran u Dom naroda ispred srpskog naroda, ali nema nikakav legitimitet", istaknuo je Radanović.

Bošnjaci, tvrdi Radanović, žele državu bez Srba i Hrvata.

"Prvi put u BiH je samo najavljeno da se može dogoditi da samozvani visoki predstavnik donese odluku koja nije 100 posto u korist Bošnjaka, a, prema najavama, to može pomoći da Hrvati u FBiH ostvare svoja prava i odmah su se mobilizirale sve bošnjačke političke stranke", rekao je Radanović.

Kazao je da Schmidt želi protupravno nametnuti Srbima cenzus od tri posto jednog naroda u jednoj županiji u FBiH, jer 56.550 pravoslavnih Srba, koliko ih je prema popisu stanovništva iz 2013. godine živjelo u FBiH, treba izabrati 17 izaslanika u Dom naroda FBiH.

Prema njegovim riječima, 7.058 Srba živi u Tuzlanskoj županiji, što čini 12,48 posto svih Srba u FBiH i to je minimalno da ta županija daje dva Srbina u Dom naroda FBiH.

On je pojasnio da bi tako 5.543 Srba koji žive u Zeničko-dobojskoj županiji, što je 9,8 posto cjelokupne srpske populacije u FBiH, izabralo jednog srpskog izaslanika u Dom naroda.

Radanović je naveo i da je u Županiji Sarajevo popisano 13.300 Srba, što je 23,51 posto srpske populacije u FBiH, što čini minimalno četiri srpska izaslanika u Domu naroda iz Županije Sarajevo, te dodao da će po Schmidtovim najavljenim pravilima Županija Sarajevo dati četiri izaslanika u klub Srba.

"U Srednjobosanskoj županiji je 3.043 Srba, što je 5,38 posto svih Srba u FBiH, a što je dovoljno da dobiju jedno mjesto u Domu naroda FBiH, dok će 6.432 Srba iz Hercegovačko-neretvanske županije, što je 11,37 posto svih Srba u FBiH, imati pravo na dva mandata", rekao je.

U Bosansko-podrinjskoj županiji, kaže Radanović, popisano je 885 Srba, što je 1,56 posto srpske populacije u FBiH, tako da Goražde neće dati nijednog Srbina u Dom naroda FBiH, kao ni Posavska županija gdje je popisan 831 Srbin.

U Hercegbosanskoj županiji je popisano 10.905 Srba, što je 19,28 posto svih Srba u FBiH, što znači da će u Domu naroda FBiH biti tri izaslanika iz Drvara, Grahova, Glamoča.

Unsko-sanska županija će, kako je naveo Radanović, dati dva izaslanika iz reda srpskog naroda, jer je u toj županiji popisano 8.452 Srba, što čini 14,94 posto svih Srba u FBiH.

Radanović je ocijenio da će za preostala dva mandata "Schmidt osmisliti pravnu formulaciju kako bi ih dobile bošnjačke stranke sa sjedištem u Sarajevu".

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 09:35