StoryEditor
južna afrika

Putnički avion prisilno sletio zbog kobre u pilotskoj kabini. Pilot: "Osjetio sam da mi nešto hladno klizi niz majicu na leđima"

Piše hina  /  06.04.2023., 10:26h

Za južnoafričkog pilota Rudolpha Erasmusa bio je to još jedan od uobičajenih letova, dok na visini od nešto više od tri kilometra na letu iz Bloemfonteina za Pretoriju nije primijetio ‘slijepog‘ putnika u zrakoplovu - kobru koja je puzala i skrivala se ispod njegova sjedala.

"Iskreno, u prvi trenutak mi se učinilo da moj mozak ne registrira što se događa", rekao je BBC-ju. "Osjetio sam da mi nešto hladno klizi niz majicu na leđima, misleći da nisam dobro zatvorio bocu s vodom i da mi ona možda kapa po leđima. No kad sam se okrenuo i pogledao niže, ugledao sam kobru kako gmiže i nestaje ispod sjedala'', ispripovijedao je.

Potom je odlučio privatni zrakoplov Beechcraft Baron 58 s četiri putnika (i zmijom) prisilno prizemljiti u najbližoj zračnoj luci Welcom. 

Ugriz žute kobre može biti smrtonosan

Na umu je imao da ugriz žute kobre može biti smrtonosan i da može ubiti čovjeka za samo 30 minuta. No nije želio izazivati paniku među putnicima pa je najprije dobro razmislio prije nego što ih je mirnim glasom obavijestio da je u kabini i jedan neželjeni putnik.

"Jako sam se bojao da bi zmija mogla otpuzati otraga u kabinu i izazvati paniku. No na kraju sam im odlučio reći: Dragi putnici, u zrakoplovu je zmija, nalazi se ispod moga sjedala pa ćemo pokušati sletjeti što prije", ispripovijedao je Erasmus.

Putnici se ukočili od straha

Kazao je da se u jednom trenutku moglo 'čuti' kako igla pada na pod jer su se svi putnici na trenutak ili dva ukočili od straha. Dodao je da su piloti obučeni za brojne nepredviđene scenarije, no da to ne uključuje i susret sa zmijom otrovnicom u pilotskoj kabini. Ipak, kapetan Erasmus sjajno je reagirao.

Prisutnost zmije u zrakoplovu, premda vrlo šokantna za sve, nije bila u potpunosti iznenađujuća. Naime, dvojica zaposlenika aerokluba Worcester, odakle je zrakoplov prvi put poletio, kazala su da su ranije uočili gmaza koji se sklonio ispod letjelice i da su ga pokušali uhvatiti, ali bez uspjeha.

Proglašen junakom

I kapetan Erasmus je rekao da je pokušao pronaći zmiju prije ukrcaja u zrakoplov, no kako je nigdje nije bilo pretpostavio je da je ispuzala preko noći ili rano ujutro.

Erasmus je proglašen lokalnim junakom, a južnoafrička povjerenica za civilno zrakoplovstvo Poppy Khosa pohvalila je njegovu "doista sjajnu reakciju koja je spasila sve putnike u zrakoplovu", prenio je portal News24.

No skromni pilot kaže da se ne osjeća posebnim zbog onoga što je učinio: "Mislim da su pohvale malo pretjerane, jer... i moji su putnici ostali pribrani i mirni."

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 03:36