StoryEditor

PUTINOVO OBEĆANJE Rusija će ostati ključna svemirska i nuklearna sila

Piše D  /  12.04.2021., 11:04h

Gagarin je postao prvi čovjek u svemiru 12. travnja 1961. godine, u jednoj od najvažnijih pobjeda Sovjetskog Saveza u vrijeme hladnog rata i ključnom momentu u svemirskoj utrci sa Sjedinjenim Državama, prenosi Hina.

Postignuća Sovjetskog Saveza u svemiru i dalje su izvor nacionalnog ponosa u vrijeme kada su odnosi Moskve s Washingtonom opet na razini kao u doba hladnog rata.

U povodu obilježavanja obljetnice, Putin je položio cvijeće na Gagarinov spomenik blizu mjesta slijetanja nedaleko od grada Engelsa, oko 860 km  jugoistočno od Moskve.

“Ovo je nedvojbeno velik događaj koji je promijenio svijet. Uvijek ćemo biti ponosni na to što je naša zemlja utrla put u svemir”, rekao je Putin visokim dužnosnicima.

“U 21. stoljeću Rusija mora primjereno zadržati svoj status jedne od vodećih nuklearnih i svemirskih sila, jer je svemirski sektor izravno povezan s obranom”, istaknuo je.

Gagarin je 108-minutnim letom oko Zemlje stekao međunarodnu slavu i status nacionalnog junaka u Sovjetskom Savezu.

Šef ruske svemirske agencije Roskosmos i članovi Komunističke partije položili su u ponedjeljak cvijeće na Gagarinov grob u podnožju kremaljskog zida.

Ostali komemorativni događaji bili su vedrijeg duha, uključujući čišćenje četvrti u sibirskom gradu Irkutsku, gdje su se dobrovoljci obukli u likove iz Ratova zvijezda.

Proslave su se odvijale i u svemiru.

“Naši su znanstvenici i inženjeri pokazali neupitnu nadmoć tehnologije naše domovine i učinili nas prvom (svjetskom) svemirskom silom”, rekao je u video obraćanju s Međunarodne svemirske postaje (ISS) kozmonaut Oleg Novicki, uz kojeg su bila još trojica ruskih kozmonauta.

Roskosmos je posljednjih godina pretrpio niz tehničkih nezgoda i korupcijskih skandala, uključujući onaj vezan uz gradnju kozmodroma Vostočni na krajnjem istoku zemlje, gdje su izvođači optuženi za pronevjeru državnih sredstava.

Godine 2019. Putin se žalio vladinim dužnosnicima na korupciju u tom objektu, a istražitelji su rekli da istražuju navode o prijevari.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 04:08