StoryEditor
ruski predsjednik

Putinov zakonik: Drakonske kazne za odbijanje mobilizacije, pljačku, predaju…

Piše desk  /  24.09.2022., 16:45h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je paket izmjena i dopuna Kaznenog zakona koji se odnosi na vojnu službu, a kojima je predviđena i kazna zatvora do 10 godina za odbijanje sudjelovanja u vojnim ili borbenim djelovanjima tijekom ratnog stanja ili u uvjetima oružanog sukoba.

Uvodi se kaznena odgovornost za pljačku – kazneno djelo počinjeno u periodu ratnog stanja ili u uvjetima oružanog sukoba ili borbenih djelovanja. Za to kazneno djelo predviđena je kazna zatvora od šest do 15 godina, prenio je Sputnjik.

Za dobrovoljnu predaju prijeti od tri do 10 godina zatvora, a za dezerterstvo ili neodazivanje na služenje vojnog roka do 10 godina.

Uz to, pooštrava se odgovornost za neizvršavanje vojnih zapovijedi, pružanje otpora načelniku vojne službe, samovoljno napuštanje mjesta službe, izbjegavanje službe, kršenje pravila službe, gubitak vojne imovine, ako su počinjeni „u vrijeme ratnog stanja, u ratno vrijeme ili u uvjetima oružanog sukoba ili za vrijeme trajanja borbenih djelovanja“.

Također je potpisan zakon koji predviđa pojednostavljenu proceduru za dobijanje ruskog državljanstva za strance koji su sklopili ugovor o služenju vojnog roka.

Neke izmjene se odnose na ispunjavanje ugovora u vezi državne narudžbe – za ponovljeno kršenje uvjeta ugovora prijeti od četiri do osam godina zatvora, a ako zadatak nije izvršen ili šteta iznosi najmanje pet milijuna rubalja – od pet do 10 godina zatvora.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je proglasio djelomičnu vojnu mobilizaciju. U prijevodu, rezervisti će biti pozivani u vojsku, a proces je počeo odmah.

Dnevnik.ba

03. lipanj 2023 11:27