StoryEditor
Dmitri Suslov

Putinov savjetnik: "Šanse da se mirovni pregovori održe ove godine ravne su nuli"

Piše desk  /  07.04.2023., 08:51h

Savjetnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dmitri Suslov, poručio je da šanse da se mirovni pregovori održe ove godine ravne nuli, nakon što je kineski predsjednik Xi Jinping rekao da se nada da bi Moskva i Kijev uskoro mogli održati mirovne pregovore.

"Ne vode se nikakvi pregovori usmjereni na okončanje rata", citiran je Suslov u četvrtak u talijanskim novinama Corriere della Sera, gdje je naglasio da je trenutno "nula" šansi da se održe pregovori 2023. godine.

Kineski predsjednik izrazio je spremnost da razgovara s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, pa nastoji pozicionirati Kinu kao potencijalnog posrednika u sukobu, dok ga Zapad vidi kao favorita Rusije.

On je na ove navode odgovorio rekavši kako se nada da će Moskva i Kijev moći održati mirovne pregovore što je prije moguće.

Visoki ukrajinski dužnosnik isključio je razgovore s Moskvom o teritoriju dok ne povuče sve trupe, odbacujući kolegu koji je hvalio ideju pregovora o rješavanju ruske okupacije poluotoka Krim.

Ranije je savjetnik Zelenskog sugerirao da bi Ukrajina mogla biti voljna razgovarati s Moskvom o budućnosti Krima ako njezine snage dođu do granice poluotoka koji je okupirala Rusija.

Andriy Sybiha, zamjenik pročelnika ureda predsjednika, izrazio je interes Kijeva za pregovore ako ukrajinske snage dođu do administrativne granice regije kao rezultat očekivane ukrajinske protuofenzive za koju mnogi očekuju da će započeti u nadolazećim mjesecima.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 19:07