StoryEditor
otvoreno

Putinov "kuhar" Prigožin priznao: Uplitali smo se, uplićemo se i uplitat ćemo se u izbore u SAD-u

Piše FENA  /  07.11.2022., 15:16h

Ruski poslovni čovjek Jevgenij Prigožin izjavio je u ponedjeljak da se uplitao u američke izbore i nastavit će to činiti i u budućnosti, u prvom takvom priznanju osobe za koju je Washington ustvrdio da ulaže napore u utjecaju na američku politiku.

U komentarima koje je postavila press služba njegove catering firme na ruskom ekvivalentu Facebooka, VKontakte, Prigožin piše:

“Uplitali smo se (u američke izbore), uplićemo se i nastavit ćemo se uplitati. Pažljivo, precizno, kirurški i na naš način, onako kako mi znamo činiti”.

Izjava je postavljena uoči američkih izbora na sredini mandata kao odgovor na zahtjev za komentarom od ruske internetske stranice vijesti.

- Tijekom naših ciljanih operacija, mi ćemo odjednom ukloniti oba bubrega i jetru - naglasio je Prigožin.

Nije pojasnio na što je aludirao.

Prigožin, kojeg često nazivaju “Putinov kuhar” jer njegova catering kompanija sklapa ugovore u ime Kremlja, službeno je optužen da sponzorira “farme trolova” sa sjedištem u Rusiji koje nastoje utjecati na američku politiku.

U srpnju je američki State Department ponudio nagradu do 10 milijuna dolara za informaciju o Prigožinu u vezi s “angažmanom u američko izborno uplitanje”. On je meta američkih, britanskih i sankcija Europske unije.

Prigožin se donedavno slabo pojavljivao u javnosti, ali je nedavno postao glasniji tijekom ukrajinskog rata, uključujući i kritiku taktike ruskih generala.

On je u rujnu priznao da je osnovao plaćeničku Wagner grupu u savezništvu s Kremljom, koja je aktivna u Siriji, Africi i Ukrajini. Prošlog je petka otvorio vojni tehnološki centar u St. Petersburgu, u posljednjem koraku da naglasi svoj vojni angažman, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 03:26