StoryEditor
Vladimir Kara-Murza

Putinov kritičar dobio 25 godina zatvora. Kaže da ga je izdala Srbija, Vulin ga nazvao lažovom

Piše desk  /  17.04.2023., 13:34h

Oporbeni aktivist Vladimir Kara-Murza osuđen je na 25 godina zatvora zbog izdaje i drugih optužbi povezanih s njegovim kritikama rata u Ukrajini.

Vladimir Kara Murza spominjao se i u Srbiji kada je izjavio da su pripadnici ruske oporbe prisluškivani tijekom sastanka u Beogradu i da je ministar unutarnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin predao transkripte tih razgovora Moskvi. Vulin je to negirao, nazvavši ga lažovom, piše N1 Srbija.

“Smiješno je što je Vulin tek sada reagirao. To je bilo tako davno. Podsjetit ću vas da je početkom prosinca objavljeno da je Vulin početkom svibnja doletio u Moskvu i predao tajniku Savjeta za sigurnost, Nikolaju Patruševu, transkript naših razgovora“, izjavio je tada Kara-Murza agenciji Beta.

Prema njegovim riječima, srpski mediji su objavili da se Patrušev tada osobno zahvalio Vulinu za dostavljenu informaciju, a tada je i državna TV Rusija 24 emitirala reportažu o tome kakve su sjajne srpske tajne službe jer su predale “što rade rusofobi“.

BBC danas piše da je rusko-britanski (nekadašnji) novinar i političar “posljednji od brojnih Putinovih protivnika koji je uhićen ili primoran pobjeći iz Rusije“. Britanski javni servis navodi da je on negirao optužbe tijekom procesa i digao je glas kritizirajući svoje suđenje.

Prošlog je tjedna, kako prenosi BBC, na moskovskom sudu rekao: “Potpisujem svaku riječ koju sam rekao. Ne samo da se ne kajem ni za što od ovoga, već sam ponosan na to“.

Osim što je kritizirao takozvanu “specijalnu vojnu operaciju“ u Ukrajini, Kara-Murza je također otvoreno govorio protiv predsjednika Vladimira Putina i njegove vlade.

Kako dodaje BBC, ovaj 41-godišnjak je odigrao ključnu ulogu u uvjeravanju zapadnih vlada da sankcioniraju ruske službenike zbog kršenja ljudskih prava i korupcije.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 07:57