StoryEditor
razriješen "misterij"

Putinov hod potaknuo nagađanja o njegovu zdravlju, a onda je otkriveno što stoji iza takvog ponašanja

Piše desk  /  12.03.2022., 07:13h
U posljednje vrijeme gomilaju se indicije koje upućuju na to da je ruski predsjednik Vladimir Putin ozbiljno bolestan. Posljednje glasine govorile su da Putin boluje od Parkinsonove bolesti, a kao jedan od simptoma naveli su njegovo nepomično držanje desne ruke.

Prije nekoliko godina je Bastiaan Bloem, profesor neurologije sa sveučilišta 'Radboud University Medical Center' u Nizozemskoj, sa svojim kolegama čak i analizirao Putinovo hodanje i držanje desne ruke. 

Znanstvenici su analizirali brojne snimke ruskog vođe, međutim, iako asimetrični pokreti ruku u teoriji mogu biti jedan od pokazatelja bolesti, doktori nisu uspjeli uočiti druge simptome.

Tragajući za mogućim objašnjenjima, znanstveni tim je naišao na priručnik za obuku bivšeg ruskog KGB-a (op.a. Komitet državne sigurnosti - krovna organizacija koja je u Sovjetskom savezu do 1991. služila kao tajna policija i obavještajna agencija) pa su zaključili da desnom rukom manje zamahuje dok hoda zato što je to povezano s obukom o oružju koju je prošao dok je bio dio sovjetskog KGB-a.

Primijetili su da su i neki drugi visoki ruski čelnici, poput premijera Dmitrija Medvedeva, i dva bivša ministra obrane Anatolija Serdjukova i Sergeja Ivanova, hodali slično. 

U studiji koju je objavio "British Medical Journal" zaključeno je da je Putinov hod, u kojem desnu ruku drži gotovo nepomično, rezultat intenzivne obuke tajne službe ruskog KGB-a, a ne jedan od simptoma Parkinsonove bolesti. 

"Prema tom priručniku, operativci KGB-a dobili su upute da svoje oružje uvijek drže u desnoj ruci blizu prsa i da se kreću naprijed s jednom stranom, obično lijevom, tako da si omoguće što brže korištenje oružja kada se suoče s neprijateljem", objasnili su znanstvenici.

"Vjerujemo da ovaj novi obrazac hoda, koji smo nazvali 'revolverski hod' ili 'streličarski hod', može proizaći iz prilagođavanja ponašanju", zaključili su.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 14:17