StoryEditor
predsjednik rusije

Putin: Zapad je odlučio boriti se do posljednjeg Ukrajinca. Na granate s osiromašenim uranijem Rusija će morati odgovoriti

Piše hina  /  21.03.2023., 18:50h

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak da ne vidi da su ukrajinske vlasti spremne da se pronađe rješenje za sukob u Ukrajini na temelju mirovnog plana koji je predložila Kina, prenose agencije.

"Smatramo da mnogi elementi mirovnog plana koji je predložila Kina ... mogu poslužiti kao temelj za mirno rješenje (sukoba), kada oni na zapadu i u Kijevu budu na to spremni. Međutim, za sada ne vidimo takvu spremnost na njihovoj strani", rekao je Putin, nakon razgovora s kineskim kolegom Xi Jinpingom, prenio je AFP. 

Putin je rekao da su na sastanku posvetili veliku pozornost tom mirovnom planu.

Dvojica čelnika naglasili su da je "odgovoran dijalog" najbolji put za rješenje ukrajinske krize, prenijeli su kineski državni mediji, po Reutersu.

Ruska strana potvrdila je svoju odlučnost da se mirovni pregovore održe što je moguće prije.

Dvije strane istaknule su da se, da bi se riješilo ukrajinsku krizu, mora poštovati "legitimne sigurnosne razloge za zabrinutost" svih zemalja i da se sukobi moraju izbjeći, po kineskim medijima.

Putin je rekao da se zapad u Ukrajini bori "do posljednjeg Ukrajinca", prenio je TASS.

Xi Jinping rekao je da je Peking "nepristran" u pogledu sukoba u Ukrajini i da podržava mir i dijalog.

Xi je za razgovor s Putinom rekao da je bio "otvoren i prijateljski". 

Putin je uz to zaprijetio da će odgovoriti ako London dostavi Ukrajini granate koje sadrže osiromašeni uranij, što je reakcija na izjave britanskog dužnosnika u tom smislu.

"Danas smo saznali da je Velika Britanija .. najavila ne samo slanje tenkova Ukrajini nego i granata koje sadrže osiromašeni uranij. Ako se to dogodi, Rusija će morati odgovoriti", naglasio je.

Dnevnik.ba

23. lipanj 2024 11:13