StoryEditor

Putin: Ujedinjena, Rusija je nepobjediva

Piše D  /  09.05.2020., 06:05h

"Znamo i čvrsto smo uvjereni da smo nepobjedivi kada smo ujedinjeni", rekao je Putin ispred zidina Kremlja pred spomenikom neznanom junaku u kratkom govoru u slavu pobjede nad nacističkom Njemačkom što je nazvao "svetim" danom za Ruse. 

Šef ruske države nije ni u čemu izravno aludirao na pandemiju koja ga je prisilila da odustane od tradicionalne vojne parade kojoj su trebali prisustvovati stranci čelnici i što bi Rusiji bila prilika da pokaže svoju novu geopolitičku moć. 

Putin je još jednom obećao, pritom ne spominjući koronavirus, da će zemlja naknadno na "primjeren način" obilježiti pobjedu nad nacistima. 

Odao je počast 27 milijuna sovjetskih državljana poginulih u Drugom svjetskom ratu te ratnim veteranima. 

"Spasili su domovinu i život generacija koje su slijedile, oslobodili su Europu, branili svijet", rekao je.

"Naši veterani borili su se za život protiv smrti, njihova solidarnost i odlučnost ostat će nam zauvijek uzor".

"Klanjamo se u čast onih koji se nisu vratili iz rata", rekao je Putin i pozvao na minutu šutnju u njihovu slavu. 

Putin je ranije kleknuo i položio vijeće ispred Vječne vatre, spomenika neznanom vojniku pred crvenim zidinama Kremlja, a vojnici u njegovoj pratnji održavali su fizički razmak.

Ruski predsjednik radi u svojoj rezidenciji u predgrađu Moskve već nekoliko tjedana otkako su na snazi mjere izolacije zbog pandemije. 

Svečanost su obilježili samo pripadnici ratnog zrakoplovstva, desetak borbenih, izviđačkih i opskrbnih aviona i helikoptera koji su nadlijetali Moskvu.

Na nebu iznad Crvenog trga eksadrila je obojenim dimom iscrtala bijelo-plavo-crvenu rusku zastavu.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 08:17