StoryEditor
ruski predsjednik

Putin u Mariupolju: Vozio automobil ulicama, ulazio ljudima u stanove usred noći

Piše desk  /  19.03.2023., 11:23h

Ruski predsjednik Vladimir Putin je tijekom noći posjetio okupirani ukrajinski grad Mariupolj, koji je ruska vojska lani prvo razorila, a potom osvojila.

Ruske režimske televizije objavile su više snimki koje prikazuju Putina kako vozi automobil po ulicama Mariupolja. Ruski mediji objavili su kako je Putin u par navrata zaustavio automobil i izašao iz njega kako bi popričao sa stanovnicima. 

Max Seddon, šef moskovskog dopisništva Financial Timesa i vrstan poznavatelj prilika u Rusiji, objavio je seriju snimku emitiranih na ruskim državnim televizijama te im dao nešto više konteksta.

"Ovo je demonstracija prkosa nakon što je Međunarodni kazneni sud raspisao nalog za njegovo uhićenje. Ukrajina kaže da je 1000 od 14.700 otete djece iz Mariupolja", objavio je Seddon uz snimku Putina kako vozi automobil po Mariupolju nakon što je u taj grad sletio helikopterom.

"Na ovoj snimci Putin vozi po Mariupolju poluinkognito dok mu Marat Kušilin, viši dužnosnik zadužen za obnovu, govori što je sve Rusija poduzela kako bi obnovila ono što je uništila njezina vojska", navodi Seddon uz još jednu snimku iz Mariupolja.

"Kremlj je također objavio da je Putin posjetio obnovljenu mariupoljsku filharmoniju, gdje je Rusija planirala održati tzv. suđenja ukrajinskim ratnim zarobljenicima prošle godine, prije nego što ih je ipak razmijenila", objavio je Seddon uz još jednu snimku Putina.

"Na ovoj snimci vidimo kako Putin posjećuje lokalce koji mu govore kako 'mole za njega' i dodaju kako im je Rusija izgradila 'djelić raja' kako bi zamijenila njihove uništene stanove", piše Seddon o snimci koja prikazuje kako Putin "spontano" razgovara sa stanovnicima Mariupolja. 

Novinaru je za oko zapeo još jedan detalj sa snimke koja prikazuje Putina kako isto tako "spontano" ulazi u jedan od obnovljenih stanova u Mariupolju.

"Primijetite kako su za potrebe ovog navodno spontanog posjeta Mariupolju usred noći ljudi koji žive u ovom stanu iznijeli hranu na stol, kao da se radi o Djedu Mrazu koji stiže bez najave", objavio je Seddon uz screenshot iz propagandnog videa Kremlja.

Dnevnik.ba

22. svibanj 2024 04:54