StoryEditor
jasan stav

Putin: Svaki napad na Bjelorusiju ravan je napadu na Rusiju

Piše fena  /  21.07.2023., 16:43h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin optužio je u petak članicu NATO-a Poljsku da ima teritorijalne ambicije u bivšem Sovjetskom Savezu i rekao da će se svaka agresija na susjeda i bliskog saveznika Bjelorusiju smatrati napadom na Rusiju.

Moskva će reagirati na svaku agresiju na Bjelorusiju, koja s Rusijom čini labavu "državnu uniju", “svim sredstvima koja su nam na raspolaganju", rekao je Putin na sastanku svog Vijeća sigurnosti u televizijskim izjavama.

Poljski komitet za sigurnost odlučio je u srijedu da premjesti vojne jedinice u istočnu Poljsku nakon što su pripadnici ruskih plaćeničkih snaga Wagner stigli u Bjelorusiju, prenijela je državna novinska agencija PAP riječi sekretara komisije u petak.

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin u srijedu je prikazan na video snimku u kome je svojim borcima poželi dobrodošlicu u Bjelorusiju, govoreći im da za sada neće sudjelovati u ratu u Ukrajini, ali im naređuje da skupe snagu za Afriku dok obučavaju bjelorusku vojsku.

Prigožin tvrdi da je Wagner, koji je predvodio uporno osvajanje ukrajinskog grada Bahmuta, najefikasnija borbena snaga Rusije. Njegovi česti sukobi s moskovskim vojnim establišmentom doveli su ga, međutim, do oružane pobune prije četiri sedmice.

Pobuna je završena sporazumom da će se Wagnerovi borci, od kojih su mnogi regrutirani iz zatvora, ili preseliti u Bjelorusiju, pridružiti se ruskoj vojsci, ili se vratiti kućama.

Bjelorusija je u četvrtak objavila da su Wagnerovi plaćenici počeli da obučavaju bjeloruske specijalne snage na vojnom poligonu samo nekoliko kilometara od granice s Poljskom.

Putin je kazao da postoje novinski izvještaji o planovima da se poljsko-litvanska jedinica koristi za operacije u zapadnoj Ukrajini - čiji su dijelovi u prošlosti pripadali Poljskoj - i na kraju da okupira tamošnju teritoriju.

- Poznato je da i oni sanjaju o bjeloruskim zemljama - rekao je on, također ne pružajući nikakve dokaze.

- Što se, međutim, tiče Bjelorusije, ona je dio unije (s Rusijom); pokretanje agresije protiv Bjelorusije značit će agresiju na Rusku Federaciju. Na to ćemo odgovoriti svim sredstvima koja su nam na raspolaganju - rekao je Putin.

Poljska negira bilo kakve teritorijalne ambicije prema Bjelorusiji, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 03:30