StoryEditor
ruski predsjednik

Putin stao u obranu Trumpa: "Očigledan je kazneni progon protiv njega"

Piše desk  /  06.06.2024., 08:59h

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu da Rusiji nije bitno tko će biti sljedeći američki predsjednik jer to vjerojatno ne mijenja ništa za Moskvu, no rekao je da se američki sudski sustav jasno koristi za političku bitku protiv Donalda Trumpa.

Pred urednicima stranih medija na gospodarskom forumu u St. Petersburgu Putin je optužio Bidenovu administraciju koja je najveći opskrbljivač vojne opreme Ukrajini, da čini grešku za greškom ili "spaljuje" američki politički sustav i globalno vodstvo. "U biti, ne zanima nas tko će pobijediti", rekao je Putin kad ga je Reuters upitao vjeruje li da ishod američkih izbora nešto može značiti za Moskvu.

"Ne smatramo da krajnji rezultat za nas ima velikog značaja. Radit ćemo s bilo kojim predsjednikom kojeg američki narod izabere", rekao je. Trumpov prethodni mandat oštetio je američko-ruske odnose, rekao je i teško je reći hoće li biti išta drugačije ovaj puta ako pobijedi na izborima u studenom.

"Nikad nismo imali nikakvih posebnih odnosa s gospodinom Trumpom, no ostaje činjenica da je započeo nametati teške sankcije Rusiji, da se povukao iz sporazuma o raketama srednjeg i kraćeg dometa", rekao je Putin. Putin, međutim, nije isključio promjenu politike, ako, kako je rekao, Washington počne gledati svoje vlastite nacionalne interese.

"Nitko u SAD-u nije zainteresiran za Ukrajinu, zainteresirani su za boljitak Sjedinjenih država koje se ne bore za Ukrajinu i Ukrajince, nego za svoj vlastiti boljitak", rekao je.

Ruski čelnik rekao je da je jasno da su Trumpovi politički suparnici upregnuli američki sudski sustav kako bi naštetili njegovim izbornim šansama, strategija za koju je rekao da ne djeluje.

"Spaljuju se iznutra, svoju državu, svoj politički sustav... Očigledno je diljem svijeta da je kazneni progon Trumpa, posebno onaj na temelju optužbi za događaje od prije puno godina, bez izravnog dokaza, korištenje sudskog sustava u unutrašnjoj političkoj bitci", rekao je Putin.

Dnevnik.ba

21. srpanj 2024 00:10