StoryEditor
ruski predsjednik

Putin se sastaje s Erdoganom i katarskim emirom: Razgovarat će o energetici te mogućim mirovnim prijedlozima za Ukrajinu

Piše hina  /  12.10.2022., 18:10h

Ruski predsjednik Vladimir Putin putuje u Kazahstan, gdje će s katarskim emirom razgovarati o energetici, a s turskim kolegom sutra možda o mirovnim prijedlozima za Ukrajinu, objavio je Kremlj, no nije jasno rekao hoće li Putin sudjelovati na forumu G20.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na sastanku u Astani s Putinom možda će iznijeti zamisli za postizanje mira u Ukrajini, rekao je pomoćnik u Kremlju Jurij Ušakov.

Rusi se nadaju korisnom i zanimljivom razgovoru

"Mnogi kažu da su Turci spremni iznijeti druge inicijative u kontekstu rješavanja ukrajinskog sukoba. To navodi turski tisak i ne isključujem da će Erdogan aktivno pristupiti toj temi na sastanku u Astani. Zanimljiv i, nadam se, koristan razgovor nas čeka", rekao je Ušakov.

Nije želio ni potvrditi ni odbaciti mogućnost da Putin sudjeluje na sastanku skupine G20 na indonezijskom otoku Baliju u studenome. Prema Ušakovu, mnogo je međunarodnih foruma predviđeno za studeni.

Biden: Ne vidim zašto bih se sada susreo s Putinom

Američki predsjednik Joe Biden rekao je za CNN da ne vidi nikakav razlog da se sada susretne s Putinom.

"Ovisilo bi o tome o čemu on želi razgovarati. Ako bi Putin htio razgovarati o američkoj košarkaškoj zvijezdi Brittney Griner koja je u ruskom zatvoru, u tom slučaju bio bih otvoren za razgovor", rekao je Biden. Ušakov je na tu Bidenovu izjavu rekao da nikada ne treba otkloniti pregovore.

"Mi, Rusija, nikada ne odustajemo od pregovora i bilo kojih korisnih međunarodnih kontakata. Nikada ne okrećemo leđa pruženoj ruci. No ako osjetimo, razumijemo da partner ne želi sastanak iz ovog ili onog razloga, nećemo se nametati", rekao je.

Putin će se sastati s katarskim emirom

Putin će se u Astani sastati s katarskim emirom Tamimom bin Hamadom al-Thanijem, izvijestio je Ušakov.

"Bit će to prvi sastanak licem u lice nakon izbijanja pandemije i zato je vrlo važan", rekao je podsjetivši da su se dvojica državnika vidjela u Dušanbeu 2019.

"Osim o politici i trgovini te ekonomiji, istaknuo bih kao temu razgovora suradnju na energetskom tržištu, suradnju između Rusije i Katara u okviru Foruma zemalja izvoznica plina. O tome će naši lideri također razgovarati", zaključio je Ušakov.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 04:58