StoryEditor

Putin se ekspresno osvetio i iz zemlje protjerao 20 čeških diplomata

Piše D  /  18.04.2021., 10:04h

Rusija je protjerala 20 čeških diplomata, javljaju svjetske novinske agencije. 

Moskva je rekla da je 20 čeških ambasadora proglašeno "persona non grata" i da moraju napustiti zemlju do ponedjeljka. 

Rusko ministarstvo vanjskih poslova ranije danas pozvalo je češkog veleposlanika na konzultacije nakon što je Prag protjerao 18 ruskih diplomata, javila je agencija TASS citirajući izvor, prenosi Hina.

Češka je obavijestila EU i NATO o tome da sumnjiči Rusiju za upletenost u eksploziju u mjestu Vrbetice 2014., u kojoj je poginulo dvoje ljudi, i to će se pitanje naći na dnevnom redom ministara vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak. 

U subotu je protjerala 18 ruskih diplomata uz objašnjenje da je istraga utvrdila povezanost ruskih obavještajnih službi s eksplozijom u tom skladištu koje se nalazi oko 300 kilometara istočno od Praga.

Češki ministar unutarnjih poslova i obnašatelj dužnosti ministra vanjskih poslova Jan Hamaček rekao je na javnoj televiziji da je policija zaključila da su dvojica osumnjičenih za eksploziju isti oni ruski vojnoobavještajni časnici Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov koje Britanija traži zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćeri bojnim otrovom novičokom u Salisburyju 2018.

Rusija je ranije u nedjelju poručila da su češke optužbe da su ruske obavještajne službe odgovorne za eksploziju u skladištu streljiva neutemeljene i apsurdne te je bila najavila da će odgovoriti na protjerivanje 18 djelatnika ruskog veleposlanstva.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 09:07