StoryEditor

Putin prebacio loptu na američki teren

Piše D  /  16.07.2018., 08:07h

Nema nikakvih objektivnih razloga da Moskva i Washington ne surađuju, kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin, nakon dvosatnog razgovora s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Helsinkiju, prenosi Fena.

- Razgovarali smo o trenutnoj situaciji, perspektivi američko-ruskih odnosa kao i međunarodnim pitanjima. Očigledno je da bilateralni odnosi prolaze kroz tešku fazu, ali te prepreke, tenzije između naših dviju zemalja nemaju objektivnih razloga - rekao je Putin.

Dodao je da je ideološka konfrontacija između SAD-a i Rusije davno prošla i da se situacija u svijetu drastično promijenila, prenosi RT.

Dvojica vođa su istakli želju za popravljanjem odnosa između SAD-a i Rusije.

- SAD i Rusija se suočavaju s novim izazovima, drugačijim od onih iz Hladnog rata - naveo je Putin, referirajući se na regionalne konflikte, terorizam, organizirani kriminal, ekologiju i ekonomsku krizu.

 

Normalizacija odnosa

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump kazao je danas nakon sastanka s ruskim kolegom Vladimirom Putinom da bi to mogao biti početak boljih odnosa dviju zemalja.

- Imali smo direktan, otvoren i konstruktivan dijalog. Sve je proteklo u najboljem redu - rekao je Trump novinarima na press-konferenciji, prenosi Sputnik.

Suradnja između SAD-a i Rusije, dodao je, pruža priliku i otvara nove načine za stabilnost.

Kao jedna od tema bilo je i navodno miješanje Rusije u američke izbore 2016. godine. Putin je podcrtao da se Rusija nije uplitala u izbore u SAD-u, ali i to da je želio da Trump pobijedi, jer kako je naveo, u izbornoj kampanji pričao je o "normalizaciji odnosa s Rusijom".

Jedno od pitanja bilo je i status Krima na što je ruski predsjednik odgovorio da se ne slaže s američkim partnerom.

Putin je na kraju simbolično poklonio nogometnu loptu Trampu naglasivši da je "sada lopta na vašem terenu".

To je bio prvi zvanični bilateralni sastanak dvojice lidera.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 01:57