StoryEditor
smjena špijuna

Putin povukao FSB iz Ukrajine? ‘Na teren šalje novog čovjeka od povjerenja, brutalan je do bezobzirnosti‘

Piše desk  /  11.05.2022., 12:40h
Ruski predsjednik Vladimir Putin degradirao je FSB nakon neuspjeha u prvoj fazi ofenzive i izvještaja da vojnici odbijaju izvršavati naredbe u Ukrajini, piše The Telegraph.

Umjesto FSB-a, brutalna ruska vojna špijunska jedinica GRU, koja je 2018. pokušala ubiti Sergeja Skripala u Salisburyju, dobila je zapovjedništvo nad ruskim obavještajnim operacijama u Ukrajini, dodaje Telegraph.

Napadi na Zapad

Nekoliko ruskih generala je ubijeno u ratu, a drugi važni ciljevi, poput vodećeg broda ruske crnomorske flote, uništeni su.

Imenovanje GRU-a u Ukrajini trebalo bi poboljšati učinak ruske vojske, rekao je Andrej Soldatov, istraživač i akademik specijaliziran za rusku špijunsku zajednicu.

"Na bojnom polju bit će učinkovitije, naravno. Kontakt s postrojbama je bolji, logistika je bolja", kazao je.

Novi čovjek zadužen za Putinovo prikupljanje obavještajnih podataka u Ukrajini je general pukovnik Vladimir Aleksejev, koji je umiješan u napade i pokušaje atentata na Zapadu.

"Velika Britanija i Europska unija optužuju Aleksejeva da je nadzirao napad kemijskim oružjem u Salisburyju 2018. Iskusni je specijalac, također je sankcioniran od SAD-a zbog izravnog cyber uplitanja u američke izbore 2016.", kaže Soldatov.

"Spreman za ubijanje"

General Aleksejev je unaprijeđen u prvog zamjenika šefa GRU-a 2012. 

"Aleksejev je vodio vojnu akciju u Siriji i bio je uključen u sukob u Donbasu. Kolege časnici smatraju ga brutalnim i samouvjerenim do bezobzirnosti. Uvijek je spreman ubiti", kaže Soldatov, prenosi Index.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 04:23