StoryEditor
ruski predsjednik

Putin: "Pokušali smo riješiti problem na sve moguće načine. Morali smo zaštititi ljude i likvidirati prijetnju"

Piše desk  /  21.02.2023., 10:26h

Ruski predsjednik Vladimir Putin obratio se ruskom parlamentu u utorak, nekoliko dana prije prve godišnjice invazije Moskve na Ukrajinu.

Zastupnici oba doma parlamenta, Državne dume i Vijeća Federacije, sastali su se tim povodom u blizini Kremlja u centru Gostinij Dvor.

U publici su i ministri Sergej Lavrov, Sergej Šojgu i mnogi drugi visoki ruski dužnosnici. 

Na pozornicu je u 10.06 izašao Vladimir Putin.

"Svatko od nas ima veliku odgovornost. Prije godinu dana, kako bi zaštitili ljude, kako bismo likvidarali prijetnju, odlučili smo pokrenuti veliku vojnu operaciju. Donbas se počeo braniti", počeo je govor spominjujući i borbu protiv režima iz Kijeva.

"Pokušali smo riješiti problem na sve moguće načine", dodao je.

Podsjetimo, Rusija je 24. veljače izvršila invaziju na susjednu Ukrajinu i od tada se bori da preuzme kontrolu nad svojim susjedom.

Ovo je Vladimiru Putinu 18. predsjedničko obraćanje parlamentu. Posljednje obraćanje održao je u travnju 2021. Prošle godine nije ga održao pozivajući se na "dinamiku događaja".

Očekuje se da će se Putin ponovno kandidirati za dužnost 2024. nakon više od 20 godina na vlasti. Ustavne promjene znače da bi 70-godišnjak mogao ostati na čelu Kremlja do 2036. godine.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 01:37