StoryEditor

Putin podržava stvaranje europske vojske, ali ne iz plemenitih razloga

Piše D  /  17.11.2018., 08:11h

U HRT-ovom jutarnjem programu jučer su sudjelovali pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku Petar Mihatov, vojni analitičar Jan Ivanjek i stručnjak za sigurnost i vojna pitanja Marinko Ogorec, a tema je bila izgradnja europske vojske.

Kompatibilno s NATO-om

“U političkom i gospodarskom području povezivanje Europe traje već neko vrijeme. Zbog novih sigurnosnih prijetnji, zbog novih nestabilnosti, odvija se povezivanje i u području obrane. Ideja vojske Europe nije nova, ali to je tek vizija koju treba konkretizirati”, rekao je Petar Mihatov koji smatra kako bi ta vojska bila kompitabilna s NATO-om.

“To bi bile dvije organizacije koje imaju svoje posebnosti, ali i puno toga zajedničkog. 22 članice EU-a su članice NATO-a i sigurno ne bi bile za to da se nešto što se gradilo desetljećima odbaci”, naglasio je Mihatov.

Zašto bi se stvarala europska vojska?

S njime se nije složio Marko Ogorec.

“Ne vidim zašto bi se trebala stvarati europska vojska kada već imamo NATO. On kao sustav kolektivne obrane za sada funkcionira zadovoljavajuće, on je dobro uređen, ima iskustva i tradiciju”, istaknuo je Marinko Ogorec.

“Pitanje vojske EU-a je kompleksno. Zašto bi članice izdvajale sredstva iz svojih vojnih proračuna? Vrlo je teško očekivati da bi se na tom planu Europa mogla ujediniti s obzirom na to da znamo da postoje nesuglasice i oko sigurnosnih pitanja”, smatra vojni analitičar Jan Ivanjek.

Pragmatičan pristup

Pomoćnik ministra obrane istaknuo je kako u MORH-u imaju pragmatičan pristup.

“Izgrađujemo nacionalne obrambene sposobnosti, a istodobno smo svjesni da na globalne izazove i prijetnje ne možemo odgovoriti sami. Upravo stoga nam je bitan snažan NATO, snažan EU i bitni su nam bilateralni odnosi s partnerskim državama”, kazao je Mihatov.

Destabilizacija NATO-a

Ogorec smatra kako Vladimir Putin podržava stvaranje europske vojske zato što želi destabilizirati NATO.

“Želi da NATO slabi, zato što je tada Rusija jača”, napominje stručnjak za sigurnost i vojna pitanja.

“Nakon dugog pada obrambenog proračuna, u posljednje dvije godine imamo rast proračuna, koji će i dalje rasti, a u skladu je s našim međunarodnim obvezama i prema EU-u i prema NATO-u, ali je u skladu i s našim nacionalnim interesima”, zaključio je Mihatov u emisiji Dobro jutro, Hrvatska. 

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 09:02