Article_Top_970x250

Putin odgovorio na optužbe Navaljnog o luksuznoj palači

rusija

Putin odgovorio na optužbe Navaljnog o luksuznoj palači

sij 26, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot: YouTube

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je demantirao da je vlasnik velebne luksuzne rezidencije, kako ga optužuje pritvoreni oporbeni čelnik Aleksej Navalni.

“Nisam vidio taj film, nisam imao vremena. Ništa od onoga što je u filmu prikazano kao moje mi ne pripada, niti meni niti mojim bližnjima”, kazao je Putin u televizijskom razgovoru sa studentima govoreći o novom filmu Zaklade protiv korupcije Alekseja Navalnog, objavljenom na YouTubeu.

Taj je dokumentarac u Rusiji i svijetu naišao na velik odjek, a u roku od samo dva dana video je pogledan više od 86 milijuna puta, od čega 40 milijuna puta u Rusiji.

U dvosatnom filmu naziva Palača za Putina, koji je, kako tvrdi Navalni, prvenstveno priča o podmićivanju, detaljno je pokazano veličanstveno imanje na obali Crnog mora površine od skoro 18.000 četvornih metara.

Autori filma tvrde da je okolni prostor skoro 40 puta veći od Kneževine Monako te da je to zdanje navodno koštalo 100 milijardi rublja (oko 1.12 milijardi eura).

Prema navodima Zaklade iznesenima u filmu, palaču su financirala ruska državna poduzeća Rosneft i Transneft i oba vode bliski prijatelji Vladimira Putina: Igor Sečin i Nikolaj Tokarjev.

Demanti predsjednika Putina uslijedio je dva dana nakon prosvjeda održanih u više od 100 gradova diljem zemlje u znak potpore Navalnom.

Odaziv na prosvjede se povećao nakon prikazivanja spomenutog dokumentarnog filma.

Nakon petomjesečnog boravka u Njemačkoj, gdje se liječio i oporavljao od posljedica navodnog trovanja kemijskim otrovom novičokom, Navalni se 17. siječnja vratio u Rusiju i odmah je uhićen zbog kršenja uvjetne slobode.

Navalni, 44-godišnji odvjetnik, nalazi se u moskovskom zatvoru čekajući ishod četiri pravna predmeta za koje tvrdi da su izmišljeni. Optužuje Vladimira Putina da je naredio njegovo ubojstvo. Putin to niječe, tvrdeći da je Navalni dio prljave kampanje koju je orkestrirao SAD kako bi ga diskreditirao.

Novi prosvjedi u znak potpore Navalnom najavljeni su za sljedeću nedjelju jer je to najbliže datumu 2. veljače, kada bi se Navalni trebao pojaviti na moskovskom sudu.

Sud treba odlučiti hoće li mu 3.5 godina uvjetnog zatvora preinačiti u zatvorsku kaznu.

Putinova moć djeluje zasad nedodirljivo jer 68-godišnji predsjednik redovito bilježi preko 60 posto podrške, puno više nego Navalni

Dnevnik.ba