StoryEditor
ruski predsjednik

Putin: Nastavak rata mogao bi zadati ‘nepopravljivi udarac‘ državnosti Ukrajine

Piše fena  /  16.01.2024., 20:56h

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak da bi državnost Ukrajine mogla pretrpjeti "nepopravljiv udarac" ako se nastavi obrazac rata, a Rusija nikada neće biti primorana da odustane od postignuća koje je ostvarila.

Putin je dao svoje televizijske komentare dan nakon što je Švicarska pristala biti domaćin globalnog samita na zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Putin je odbacio "takozvane "mirovne formule" o kojima se raspravlja na Zapadu i u Ukrajini i ono što je nazvao "prohibitivnim zahtjevima" koje one podrazumijevaju.

- Pa, ako ne želite (da pregovarate), onda nemojte! - rekao je ruski čelnik.

- Sada je sasvim očigledno, ne samo da je kontraofenziva (Ukrajine) propala, nego je inicijativa u potpunosti u rukama ruskih oružanih snaga. Ako se tako nastavi, ukrajinska državnost može pretrpjeti nepopravljiv, vrlo ozbiljan udarac - kazao je.

Putinove izjave o tijeku rata postale su sve samouvjerenije i agresivnije u posljednjih nekoliko mjeseci, s neuspjehom ukrajinske kontraofenzive da donese bilo kakve značajne dobitke protiv dobro utvrđenih ruskih snaga.

Rusija trenutno kontrolira 17,5 posto teritorije Ukrajine.

Putin je kazao da je razgovor o pregovorima "pokušaj da nas motivira da napustimo dobitke koje smo ostvarili u proteklih godinu i pol dana. To je, međutim, nemoguće. Svi uviđaju da je to nemoguće".

Mirovna formula koju je iznio Zelenski poziva, između ostalog, na obnovu teritorijalnog integriteta Ukrajine, prekid neprijateljstava i povlačenje ruskih vojnika.

Rusija tvrdi da bi svaki pregovori morali uzeti u obzir "novu realnost" koju stvaraju njene snage na terenu, prenosi Reuters.​

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 10:17