StoryEditor
ruski predsjednik

Putin najavio da će Moskva dostaviti nuklearno oružje u Bjelorusiju: "I SAD to radi desetljećima"

Piše fena  /  26.03.2023., 10:08h

Rusija će stacionirati taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji, rekao je predsjednik Vladimir Putin, uputivši upozorenje NATO-u zbog njihove vojne podrške Ukrajini i eskalacije sukoba sa Zapadom.

Iako nije neočekivano i iako je Putin rekao da ovaj potez neće prekršiti obećanja o neširenju nuklearnog oružja, to je jedan od najizraženijih nuklearnih signala Rusije od početka njezine invazije na Ukrajinu prije 13 mjeseci.

Sjedinjene Američke Države - druga svjetska nuklearna velesila - oprezno su reagirale na Putinovu izjavu, a visoki dužnosnik administracije SAD-a rekao je da nema znakova da Moskva planira upotrijebiti svoje nuklearno oružje.

Putin je svoje planove uporedio s američkim stacioniranjem oružja u Europi i rekao da Rusija neće prenijeti kontrolu na Bjelorusiju, ali ovo bi mogao biti prvi put od sredine 1990-ih da Rusija ima bazu takvog oružja izvan zemlje.

- Ni tu nema ničeg neobičnog: prvo, Sjedinjene Države to rade desetljećima. Dugo su raspoređivale svoje taktičko nuklearno oružje na teritoriju svojih savezničkih zemalja - rekao je Putin državnoj televiziji.

- Složili smo se da ćemo učiniti isto - ne kršeći naše obveze, naglašavam, ne kršeći naše međunarodne obaveze o neširenju nuklearnog oružja - dodao je Putin.

Napetosti su porasle oko rata u Ukrajini nakon što su zapadne zemlje odlučile poslati oružje Ukrajini, a Moskvi je promijenila retoriku svoje vojne operacije s "demilitarizacije" susjeda na borbu protiv "kolektivnog Zapada".

"Taktičko" nuklearno oružje odnosi se na ono koje se koristi za određene dobitke na bojnom polju, a ne na ono s kapacitetom da uništi gradove. Nejasno je koliko Rusija ima takvog oružja, s obzirom da je to područje još uvijek obavijeno hladnoratovskom tajnom.

Dnevnik.ba

26. veljača 2024 03:22