StoryEditor
ruski predsjednik

Putin: Macron nas optužuje da želimo destabilizirati Kavkaz. Ne razumije situaciju, razgovarat ću s njim o tome

Piše HINA  /  14.10.2022., 15:00h

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je u petak da njegov francuski kolega Emmanuel Macron ne razumije sukob između Armenije i Azerbajdžana oko Nagorno-Karabaha, odgovarajući na njegove optužbe da Moskva želi destabilizirati Kavkaz.

- Mislim da se u tim izjavama vidi nerazumijevanje sukoba i neinformiranost Francuske o stajalištima strana (u sukobu), rekao je Putin.

Govoreći na samitu zemalja bivšeg SSSR-a u Astani u Kazahstanu, dodao je da su Macronove izjave netočne i neprihvatljive.

Macron je u intervjuu u srijedu rekao: "Rusija se umiješala u taj sukob, očito je igrala igru Azerbajdžana uz tursko sudioništvo i vratila se onamo kako bi oslabila Armeniju".

- To je pokušaj destabilizacije jer Rusija na Kavkazu želi stvoriti kaos kako bi nas sve oslabila i podijelila, ocijenio je.

Istaknuo je da Francuska nikada neće napustiti Armence i dodao da je Azerbajdžan 2020. pokrenuo strašan rat kako bi zauzeo Nagorno-Karabah, kao i ofenzive u rujnu na granici dviju zemalja.

Azerbajdžansko ministarstvo vanjskih poslova u petak je ocijenilo da su te Macronove izjave neprihvatljive i pristrane.

Putin je rekao da će o tome ponovno razgovarati s Macronom bude li prilike. Pozvao je također armenskog premijera Nikolu Pašinjana i azerbajdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva da se sastanu u Rusiji.

- Rusija je oduvijek iskreno nastojala rješavati sukobe, uključujući probleme povezane s Karabahom, rekao je.

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov i njegovi kolege iz Armenije i Azerbajdžana, Ararat Mirzojan i Džejhun Barjamov, sastali su se u petak u Astani.

Razgovarali su o zajedničkim nastojanjima da se normalizira odnose između dviju zemalja, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Armenija, saveznica Rusije, i Azerbajdžan, kojeg podržava Turska, sukobili su se u zadnja tri desetljeća u dva rata za kontrolu nad Nagorno-Karabahom, enklavom s armenskom većinom.

Zadnji rat, u jesen 2020., odnio je 6500 ljudskih života, a završio je prekidom vatre uz posredovanje Moskve, koja je ondje rasporedila kontingent mirovnih snaga.

No zadnjih mjeseci EU i SAD preuzeli su inicijativu u pregovorima o mirovnom sporazumu, dok Rusija okupirana ratom u Ukrajini i gubi utjecaj na Kavkazu.

U Pragu su 6. listopada održani pregovori između Nikole Pašinjana, Ilhama Alijeva, Emmanuela Macrona i predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela. No situacija je i dalje nestabilna. U rujnu je u novim sukobima na granici između Armenije i Azerbajdžana poginulo najmanje 286 ljudi. 

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 23:34