Article_Top_970x250

Putin: Kina i Njemačka postaju velesile, utjecaj SAD-a slabi

predsjednik rusije

Putin: Kina i Njemačka postaju velesile, utjecaj SAD-a slabi

lis 22, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Vrijeme kada su SAD i Rusija odlučivali o najvažnijim svjetskim pitanjima je prošlost, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin dodajući da se Kina i Njemačka kreću prema statusu supersile.

Putin je na sastanku Valdai Cluba sugerirao da moć SAD-a slabi, kao i ona Britanije i Francuske, a da Peking i Berlin, u smislu političke i gospodarske težine, postaju velesile.

Ako Washington nije spreman s Moskvom razgovarati o globalnim problemima, Rusija će o tome razgovarati s drugim državama, rekao je Putin videolinkom., prenosi Hina.

Uoči američkih predsjedničkih izbora 3. studenog, izjavio je kako se nada da će nova administracija biti za dijalog o sigurnosti i kontroli naoružanja.

Washington je prošli tjedan odbio prijedlog Rusije da se za godinu dana produži posljednji sporazum koji je ograničio američki i ruski nuklearni arsenal.

Svijet nema budućnosti bez sustava kontrole naoružanja, upozorio je Putin, ali i dodao da sigurnost Rusije bez sporazuma neće patiti.

Također je pozvao SAD da pomogne Rusiji u postizanju rješenja za sukob u Nagorno-Karabahu gdje je, po Putinovim riječima, poginulo oko 5000 ljudi.

"Puno je žrtava, više od 2000 sa svake strane", rekao je Putin.

Nagorno-Karabah, odmetnuti dio teritorija Azerbajdžana koji kontroliraju Armenci, objavio je da je njegovih 874 vojnika i 37 civila poginulo u borbama od 27. rujna. Azerbajdžan je priopćio da je smrtno stradao 61 azerski civil i da je 291 ranjen, ali nije naveo vojne žrtve.

Stotine ljudi poginule su od izbijanja borbi 27. rujna, potaknuvši strah od šireg rata u koji bi se uključile Turska i Rusija i zabrinutost za sigurnost plinovoda i naftovoda kojima se azerbajdžanski plin i nafta transportiraju na svjetsko tržište.

Dnevnik.ba

Tagovi: