StoryEditor
ruski predsjednik

Putin: Kažu da oružje na Bliski istok stiže iz Ukrajine. Pa naravno da stiže, jer se prodaje

Piše fena  /  03.11.2023., 17:10h

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u petak da dio zapadnog oružja koje se isporučuje Ukrajini pronalazi put do Bliskog istoka preko ilegalnog tržišta oružja i prodaje se talibanima.

- Sada kažu: oružje stiže na Bliski istok iz Ukrajine. Pa naravno da stiže jer se prodaje. I ono se prodaje talibanima i odatle idu kamo god - izjavio je Putin.

Otkako je Rusija poslala trupe u Ukrajinu 24. veljače prošle godine, zapadne sile su poslale Ukrajini desetke milijardi dolara vrijednog naoružanja u pokušaju da poraze ruske vojnike.

Ukrajina kaže da drži strogu kontrolu nad svim oružjem koje joj se isporučuje, ali su neki zapadni sigurnosni dužnosnici izrazili zabrinutost, a Sjedinjene Države zatražile su od Ukrajine da učini više u rješavanju šireg problema korupcije.

U lipnju 2022., šef Interpola Jürgen Stock upozorio je da će dio naprednog naoružanja poslanog u Ukrajinu završiti u rukama organiziranih kriminalnih grupa.

U izvještaju Globalne inicijative protiv transnacionalnog organiziranog kriminala o ratu u Ukrajini i ilegalnoj trgovini oružjem u ožujku je navedeno da "trenutno nema značajnog odlijeva oružja iz zone ukrajinskog sukoba".

- Svaki presedan sugerira, međutim, da, posebno ako se prijetnja ne rješava proaktivno i maštovito, kada se sadašnji rat završi, ukrajinska ratišta mogu i postat će novi arsenal anarhije, naoružavajući sve, od pobunjenika u Africi do gangstera na ulicama Europe - navodi se u izvještaju.

Osam najvećih zapadnih donatora Ukrajini, predvođenih Sjedinjenim Državama, preuzelo je vojne obaveze prema Ukrajini u ukupnom iznosu od najmanje 84 milijarde eura, navodi Institut za svjetsku ekonomiju Kiel, koji prati donatore.

Američka vojna podrška uključuje 160 haubica kalibra 155 mm, 109 borbenih vozila Bradley, više od 111 milijuna komada municije za malokalibarsko oružje i 38 visoko pokretnih artiljerijskih raketnih sistema, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 06:01