StoryEditor

Putin: ‘Jeste li vi pri zdravoj pameti?! Da ja o ovom moram doznati preko društvenih mreža?!‘

Piše D  /  04.06.2020., 08:06h

Do izlijevanja je došlo u petak kada se srušio rezervoar dizela smješten uz elektranu u gradu Norilsku. Elektranom upravlja kompanija Nornickel, čije su tvornice ovo područje prevorile u jedno od najzagađenijih na svijetu, piše britanski The Guardian.

Tijekom videokonferencije Putin je oštro optužio vlasnike kompanije, nakon što se doznalo da su pokušali zataškati incident.

- Zašto su vlasti za ovo doznale tek dva dana nakon incidenta? Zar moramo za ovakve događaje saznati na društvenim mrežama? Jeste li vi pri zdravoj pameti? - rekao je ruski predsjednik Sergeju Lipinu, šefu NTEK-a, Nornickelove tvrtke kćeri.

Nornickel je uzvratio da je NTEK na incident reagirao pravovremeno.

Guverner regije Krasnojarsk, u kojoj se Norilsk nalazi, Putinu je rekao da je za situaciju doznao tek u nedjelju, kada su alarmantne vijesti i fotografije objavljene na društvenim mrežama.

Putin je rekao kako se složio, kada je doznao što se događa, da je riječ o stanju nacionalne katastrofe.

Ujedno je naložio detaljnu istragu kojom rukovodi rusko državno tužiteljstvo. Točnije, pokrenute su tri kaznene istrage u kojima je dosad privedena jedna osoba.

Aleksej Knjižnikov iz organizacije World Wildlife Fund rekao je kako je njegova grupa među onima koje su alarmirali stručnjake za čišćenje nakon ovakvih incidenata, piše Guardian.

- Radi se o golemim površinama, bit će ih teško riješiti - rekao je dodavši kako su goleme naftne mrlje koje plutaju površinom vrlo toksične.

Ruski ministar zaštite okoliša Dmitrij Kobiklin rekao je da se razmišljalo o opciji spaljivanja prolivenog goriva, no zaključeno je da je to preriskantno.

- Ovo je vrlo teška situacija. Ne mogu zamisliti potpaljivanje tako velikog požara na Arktiku. Mogli bismo napraviti još veći problem - kazao je on.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 10:48