StoryEditor
ruski predsjednik

Putin iznio novu teoriju rušenja Prigožinovog zrakoplova

Piše desk  /  06.10.2023., 09:09h

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u srijedu rekao da je zrakoplovna nesreća u kojoj je poginuo Jevgenij Prigožin, šef plaćeničke skupine Wagner, uzrokovana ručnim bombama koje su eksplodirale u zrakoplovu, a ne raketnim napadom.

Privatni mlazni zrakoplov Embraer kojim je Prigožin putovao prema Sankt Peterburgu srušio se sjeverno od Moskve, pri čemu je 23. kolovoza stradalo svih 10 putnika, uključujući dvojicu drugih visoko pozicioniranih pripadnika Wagnera, četvoricu tjelohranitelja i tri članova posade.

Zrakoplov raznesen iznutra

Putin je naznačio da je zrakoplov raznesen iznutra, rekavši da mu je to prenio čelnik ruskog istražnog odbora prije nekoliko dana.

"Fragmenti ručnih granata su pronađeni u tijelima ubijenih u nesreći", rekao je Putin na sastanku debatnog kluba Valdai u crnomorskom odmaralištu Soči.

"Nije bilo vanjskog udara na zrakoplov, to je već ustanovljena činjenica", kazao je Putin.

Time je naizgled odbacio tvrdnje neimenovanih američkih dužnosnika koji su nedugo nakon nesreće rekli da vjeruju da je zrakoplov oboren.

Putin nije pružio daljnje pojedinosti o tome kako su bombe mogle biti detonirane u zrakoplovu, no rekao je da misli da su istražitelji pogriješili što nisu testirali tijela poginulih na drogu i alkohol s obzirom na količine kokaina pronađenog u Wagnerovu uredu u Sankt Peterburgu u prošlosti.

Istražitelji nesreće još nisu objavili svoje nalaze.

Prigožinova pobuna predstavljala je najveći izazov za Putinovu vladavinu otkako je bivši špijun KGB-a došao na vlast 1999. Zapadni diplomati tvrde da je puč razotkrio pritisak na Rusiju zbog rata u Ukrajini. 

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 20:22