Article_Top_970x250

Putin i Erdogan razgovarali o krizi vlasti u BiH i Siriji

zabrinutost zbog događaja

Putin i Erdogan razgovarali o krizi vlasti u BiH i Siriji

svibnja 14, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: FENA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarao je u ponedjeljak telefonom o najnovijim događajima u Idlibu u Siriji sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Erdogan je izrazio zabrinutost zbog kršenja prekida vatre u posljednja dva tjedna od strane snaga Bashara al-Assada u zoni za uklanjanje eskalacije Idlib, objavio je na Twitteru šef Odjela za komunikacije u uredu turskog predsjednika Fahrettin Altun.

Erdogan je također istaknuo kako se ubijanje civila, napadi na škole i bolnice ne mogu smatrati borbom protiv terorizma.

Naglasio je kako Asadov režim nastoji sabotirati tursko-rusku suradnju u Idlibu i naštetiti duhu sporazuma iz Astane, ističući kako bi rastuće napetosti u regiji ugrozile formiranje ustavnog odbora u Siriji i političkog procesa.

Dok su dvojica čelnika ponovno potvrdili svoju predanost Sporazumu iz Sočija, Erdogan je kazao kako će napadi naštetiti njihovim zajedničkim ciljevima.

Erdogan i Putin dogovorili su se u rujnu prošle godine da se Idlib pretvori u zonu deeskalacije u kojoj će  biti strogo zabranjeni napadi. 

Kada je u pitanju kriza vlasti u Bosni i Hercegovini, Erdogan je kazao kako je za regiju ključno povećati suradnju s međunarodnim organizacijama za mir i stabilnost, prenosi Anadolu Agency (AA), prenosi FENA.

Dnevnik.ba