StoryEditor

Putin i Erdogan pričali o sukobu u Libiji

Piše D  /  06.07.2019., 05:07h

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarao je danas o trenutnom sukobu u Libiji sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom, prenosi novinska agencija Anadolija, ne navodeći pojedinosti.

Erdogan i Putin razgovarali su telefonski o "krizi u Libiji i problemima u regiji", prenosi agencija. Razgovor je uslijedio nekoliko sati nakon što se Erdogan u Istanbulu sastao s Fajezom al Serom, čelnikom Libijske vlade nacionalnog jedinstva (GNA) sa sjedištem u Tripoliju, koju podupiru Ujedinjeni narodi. 

Erdogan je pozvao Kalifu Haftara, vođu Libijske nacionalne vojske (LNA), da obustavi napade.

Samoproglašena nacionalna vojska (LNA), koja optužuje Tursku zbog davanja vojne podrške libijskoj vladi (GNA), prošli je tjedan zabranila letove između Libije i Turske. 

Tvrdi da su turski brodovi i zrakoplovi "legitimne mete" njihovih snaga.

U ponedjeljak Haftarove snage su oslobodile šest turskih državljana nakon što je Turska zaprijetila sankcijama.

Smatra se da Haftar dobiva pomoć od Rusije te da su Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija njegovi ključni saveznici.

Vladu Fajeza al Sere navodno podupiru Katar i Turska. 

Haftar je naredio svojim snagama da okupiraju glavni grad u travnju, a sukob je eskalirao jer nijedna strana nije ostvarila znatniji napredak. 

GNA je optužila Haftara za zračne napade na prihvatni centar u srijedu nedaleko Tripolija u kojem je ubijen i ozljeđen velik broj ljudi.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 21:58