Article_Top_970x250

Putin: Globalno gospodarstvo bi moglo ući u razornu krizu

upozorenje

Putin: Globalno gospodarstvo bi moglo ući u razornu krizu

svibnja 25, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Međunarodni gospodarski forum u Saint Petersburgu (SPIEF) održava se od 24. do 26. svibnja. Na forumu sudjeluju brojni predsjednici država i vlada, predstavnici diplomatskog kora, financijske i akademske elite, i poslovne zajednice iz cijelog svijeta.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je u obraćanju na 22. međunarodnom gospodarskom forumu u Saint Petersburgu (SPIEF) istaknuo da raketa koja je korištena u obaranju zrakoplova Malaysia Airlinesa MH17 2014. godine iznad Ukrajine nije "ruska raketa".

- Rusija neće prihvatiti rezultate istrage u kojoj sama nije sudjelovala - rekao je Putin na pitanje novinara o rezultatima istrage Zajedničkog istražnog tima (JIT).

- O ovom pitanju postoje različite tvrdnje. Jedna od njih je i da raketa pripada Ukrajini - kazao je Putin, javlja agencija Anadolija.

Zajednički istražni tim (JIT) je objavio da je utvrđeno da je zrakoplov Malaysia Airlinesa MH17 2014. godine iznad Ukrajine oboren projektilom ruske vojske. Na konferenciji za novinare rečeno je kako je projektil pripadao 53. brigadi ruske vojske koja se nalazila u Kursku.

Putin se u obraćanju dotakao i pitanja globalne trgovine, napominjući kako u posljednje vrijeme postoji sve više prepreka razvoju multilateralne gospodarske suradnje.

- Globalno gospodarstvo bi moglo ući u razornu krizu zbog protekcionističkih mjera koje rastu poput spirale - rekao je Putin.

Upozorio je i kako bi gubitak povjerenja među stranama mogao izazvati turbulencije koje bi, kako je rekao, uzrokovale velike promjene.

- Sve to bi se moglo pretvoriti u sustavnu krizu koju svijet dosad nije vidio - kazao je ruski predsjednik.

Istakao je i kako ukidanje nuklearnog sporazuma s Iranom nanosi štetu cijeloj regiji.

- Ukoliko Iran bude gurnut iz sporazuma, hoće li to biti bolje za Izrael? Ukoliko se to desi, niko neće znati šta se dešava s iranskim nuklearnim programom - rekao je Putin.

Dodao je da jednostrano povlačenje SAD-a iz nuklearnog sporazuma ne znači i da je dogovor potpuno izgubljen.

- Ako želimo sačuvati sporazum, potrebno je sva vrata držati otvorenima kako bi međunarodni proces dao rezultate - istakao je Putin.

Međunarodni gospodarski forum u Saint Petersburgu (SPIEF) održava se od 24. do 26. svibnja.

Na forumu sudjeluju brojni predsjednici država i vlada, predstavnici diplomatskog kora, financijske i akademske elite, i poslovne zajednice iz cijelog svijeta.

Glavna tema ovogodišnjeg Foruma je "Izgradnja ekonomije povjerenja", u okviru kojeg će sudionici i gosti foruma iz cijelog svijeta moći diskutirati o najvećim izazovima s kojima se globalna poslovna zajednica danas susreće, kao i da identificiraju potencijale gospodarskog rasta.

Programom foruma predviđeno je više od 90 događaja, kao što su radionice, panel diskusije, poslovni dijalozi, tematski radni doručci i televizijske debate.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250